Antena 3 CNN Actualitate Secretarul General al NATO, exclusiv pentru Antena 3: Unitatea europeană nu poate înlocui unitatea transatlantică

Secretarul General al NATO, exclusiv pentru Antena 3: Unitatea europeană nu poate înlocui unitatea transatlantică

Radu Tudor a avut privilegiul de a îi adresa o întrebare Secretarului General al NATO în cadrul unei conferinţe de presă pe care Jens Stoltenbergs susținut-o la reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO de la Bruxelles.

Secretarul General al NATO, exclusiv pentru Antena 3: Unitatea europeană nu poate înlocui unitatea transatlantică
de Iulia Gorgorin    |    02 Dec 2020   •   20:30

Radu Tudor: ''Domnule Secretar General, voiam să întreb despre acest raport interesant al experţilor, care menţionează despre Articolul 5, despre repartizarea obligaţiilor şi despre conceptul care provoacă ceva îngrijorare aici, în estul Europei, autonomia strategică, lansată de Uniunea Europeană. Mulţumesc''

Jens Stoltenbergs: ''Raportul conţine un mesaj puternic privind importanţa cooperării dintre America de Nord şi Europa. Valoarea pe care o aduce o Organizaţie Nord-Atlantică puternică atât Europei, cât şi Americii de Nord. Scopul NATO 2030 şi mesajul din raport, care este o introducere în proiectul NATO 2030, este acela că trebuie să facem din această alianţă puternică una şi mai puternică. Şi, bineînţeles, este esenţial ca Articolul 5 să fie angajamentul de bază al alianţei noastre. Pentru mine, acest raport este doar o modalitate de a transmite acest mesaj, importanţa angajamentului faţă de Articolul 5.

Am declarat de multe ori înainte că mai multe eforturi ale UE în domeniul apărării ar trebui să fie binevenite, pentru că acestea vor ajuta şi la consolidarea NATO. Creşterea investiţiilor în apărare care să rezolve fragmentarea din industria apărării din Europa va fi benefică pentru toţi. Va face Europa mai puternică, va face NATO mai puternică.

Însă orice încercare de a slăbi legătura transatlantică, relaţia dintre Europa şi America de Nord, nu numai că va slăbi NATO, dar va slăbi şi Europa. Unitatea europeană nu poate înlocui unitatea transatlantică. Orice tentativă de a distanţa Europa de America de Nord va diviza Europa, aşa că trebuie să facem acest lucru împreună, şi nu ca alternativă'', a răspun secretarul general al NATO.

''Îi mulţumesc secretarului general al NATO pentru disponibilitate şi purtătorului de cuvânt al Alianţei, Oana Lungescu'', a spus Radu Tudor după difuzarea fragmentului.

×
Subiecte în articol: radu tudor secretar NATO raspuns
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close