Antena 3 CNN Actualitate Secretarul de stat Gabriel Biriş a demisionat

Secretarul de stat Gabriel Biriş a demisionat

Secretarul de stat Gabriel Biriş a demisionat
Sursa foto: Foto: Facebook
08 Sep 2016   •   15:58

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a demisionat joi din funcţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu. Potrivit lui Iolu, Gabriel Biriş "şi-a depăşit mandatul".

"Și-a dat seama că și-a depașit mandatul acordat de premier în ceea ce priveste debirocratizarea sistemului fiscal și și-a depus demisia la Cancelaria primului ministru", a precizat Liviu Iolu, citat de Agerpres.

Demisia lui Gabriel Biriș are legătură cu scandalul privind modificarea Codului Fiscal, după ce un proiect de ordonanță neasumat de ministrul Finanțelor a ajuns în presa. Potrivit profit.ro, proiectul urmărea majorarea contribuțiilor pentru persoanele care desfășoară activități independente și profesii liberale.

Proiect: Dările la stat ale angajaţilor, dublate

Per total, rata de taxare s-ar fi micșorat, însă pentru persoanele cu activități independente ar fi reprezentat o majorare semnificativă care va resimțită pentru că vor datora 21,7% și 8,9% față de 10,5% - CAS și 5,5% - CASS.

În prezent, persoanele cu PFA-uri și profesii liberale pot opta pentru plata cotei individuale de pensie de 10,5% sau a celei complete de 26,3%. Practic, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului fiscal rata de taxare a PFA se va dubla și va ajunge la un nivel similar cu cel al salariilor. În cazul pensiilor CAS, este menținută la 5,5%.

Ulterior, ministrul Anca Dragu a precizat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că proiectul nu este unul asumat de Ministerul Finanțelor Publice, dând asigurări că va respinge o asemenea inițiativă, în cazul în care va ajunge pe masa sa.

 

 

×
Subiecte în articol: Gabriel Biriş
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close