Antena 3 CNN Actualitate Secretul longevității. Doctor Luiza Spiru: ”Fără independență nu are valoare. Vârsta din buletin nu are legătură cu vârsta interioară”

Secretul longevității. Doctor Luiza Spiru: ”Fără independență nu are valoare. Vârsta din buletin nu are legătură cu vârsta interioară”

Doctor Luiza Spiru, profesor de geriatrie și gerontologie la Universitatea de Medicină si Farmacie "Carol Davila" și președintele Fundației Ana Aslan Internațional, a vorbit la Antena 3 despre ce putem face pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă.

Secretul longevității. Doctor Luiza Spiru: ”Fără independență nu are valoare. Vârsta din buletin nu are legătură cu vârsta interioară”
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Oct 2021   •   19:39

„Longevitatea fără independență nu are niciun fel de valoare. Independența nu este doar fizică, ci și cognitivă. Înseamnă să ne educăm, să facem prevenție, să mergem acolo unde trebuie. Avem nevoie de părerile unor experți. Nu o monospecialitate poate să te ajute, ci cei care sunt pregătiți în tot ceea ce înseamnă medicină integrată cu abordare personalizată. Medicina longevității este medicina personalizată.”, a spus doctorul Luiza Spiru.

Expertul în gerontologie precizează că sănătatea mintală este la fel de importantă ca cea fizică:

„Spiritul și tot ce înseamnă emoție pozitivă este parte integrantă din ceea ce noi numim longevitate și din tot ceea ce înseamnă managerierea stresului. (...) Vârsta din buletin nu are nicio legătură cu vârsta pe care o avem pe dinăuntru. Astăzi, ca și oameni de știință, știm acest lucru.”

Stresului cronic este unul dintre factorii care afectează cel mai mult longevitatea. Președintele Fundației Ana Aslan Internațional a precizat care sunt primele manifestări ale acestei boli: 

„Anxietatea, depresia. Pandemia însăși e un stres major. Un stres cum este acesta îl putem numi stres cronic. Ne afectează pe fiecare în parte. (...) Avem probleme în ceea ce îi privește pe tineri. Avem erupții cutanate, dermatite, insomnii, tulburări comportamentale legate de autoizolare și izolarea societală, alergii, afectarea aparatului cardiovascular, oscilații ale tensiunii arteriale, oscilații ale pulsului, tulburări la nivelul aparatului genital, tulburări de dinamică sexuală.”
 

×
Subiecte în articol: longevitate doctor pandemie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close