Antena 3 CNN Actualitate Secretul succesului de la o cercetătoare româncă de top decorată în Italia: "Nu vă descurajați niciodată!”

Secretul succesului de la o cercetătoare româncă de top decorată în Italia: "Nu vă descurajați niciodată!”

Cătălina Curceanu, cercetătoare româncă de top, specializată în fizică nucleară, a primit prestigiosul premiu „Femei care au reușit”, ediția 2021. Aceasta a dezvăluit cum se poate obține succesul în orice domeniu şi cum putem promova educația de calitate şi eliminarea convingerilor care limitează dezvoltarea copiilor în epoca modernă.

Secretul succesului de la o cercetătoare româncă de top decorată în Italia: "Nu vă descurajați niciodată!”
Sursa foto: Facebook Cătălina Curceanu
de Claudia Popovici    |    15 Dec 2021   •   18:49

Premiul „Femei care au reușit”, ediția 2021, a fost decernat de către organizațiile „Sportello Donna” și „Stati Generali delle Donne”, sub egida Comisiei Europene și a Universității din Pavia.

Evenimentul, care a avut loc online pe 11 decembrie, a premiat 15 femei care au realizat activități de prestigiu la nivel internațional şi astfel au obținut meritul de a “reuși, prin talentul și spiritul de inițiativă, să supraviețuiască crizei și să ajungă în poziții de top, urmându-și propriile cariere”.

Cătălina Curceanu, cercetătoare româncă de top, specializată în fizică nucleară, a fost singura de origine străină care a primit prestigiosul premiu „Femei care au reușit”, ediția 2021.

Ea a fost decorată și de președintele Italiei, Sergio Mattarella, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Quirinale.

„Protejați copiii de stereotipuri!

Fiind un premiu pentru femei cercetătoarea face apel la populaţie să elimine discriminările şi să susţină educația, fundamentală pentru a combate stereotipurile, mai ales în rândul tinerelor generaţii. Aceasta subliniază necesitatea unor legi care să afirme şi să susțină femeile sau familiile cu copii atunci când vor să urmeze o carieră, indiferent de domeniu, fără discriminări. Mai mult, cercetătoarea sfătuiește toate mamele să fie atente la nevoile copiilor şi să îi lase să exploreze toate opțiunile.

„Pentru mame și tați, să vă trăiască copiii și să vă bucurați de ei, să nu îi împingeți spre stereotipuri! Dacă fetița dumneavoastră vrea o trusă de mic constructor – faceți-i acest cadou! Dacă băiețelul vrea să meargă la balet sau dorește cadou o păpușică – faceți-i cadou ceea ce își dorește", recomandă cercetătoarea Cătălina Curceanu.

Îndemnul vine în contextul în care atât în România cât şi în Italia stereotipurile legate de femeia care trebuie să stea în casă doar ca să aibă grijă de copii fără să îndrăznească să viseze la o carieră, încă persistă.

Secretul succesului de la o cercetătoare româncă de top decorată în Italia: "Nu vă descurajați niciodată!”

Întrebată care ar fi secretul succesului ei, mai ales că activează într-un domeniu atât de complex şi desfășoară deja această activitate de mai bine de 20 de ani la Institutul de Fizică Nucleară, INFN de la Frascati, Italia, cercetătoarea Cătălina Curceanu a precizat că pasiunea, curiozitatea şi entuziasmul, toate susținute şi de o echipă unită sunt ingredientele de bază pentru a obține succes în orice domeniu.

„Nu mă descurajez niciodată! Muncesc foarte mult şi cu entuziasm. Mă sprijin și mă bazez pe echipa mea – nu încerc să fac totul de una singură. Sunt o persoana curioasă, căreia îi place să se pună în joc și să participe la noi proiecte. Nu cred niciodată că există ceva ce nu pot să fac. Am mare încredere în mine, dar am încredere și în ceilalți” a spus cercetătoarea Cătălina Curceanu jurnaliștilor de la rotalianul.com prin care face un apel la formarea unei asociații dedicate femeilor de știință românce din străinătate

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close