Antena 3 CNN Actualitate Secția ATI în care instalația de oxigen fâsâie și poate sări în aer în orice clipă: Spitalul arată ca în 1985, când a fost dat în folosință

Secția ATI în care instalația de oxigen fâsâie și poate sări în aer în orice clipă: Spitalul arată ca în 1985, când a fost dat în folosință

Mai rău ca un coafor. Aşa arată secţia de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Municipal Turnu Măgurele. Totul e încremenit în timp. În 1985, când spitalul a fost dat în folosinţă. Doar ferestrele s-au schimbat de atunci.

Secția ATI în care instalația de oxigen fâsâie și poate sări în aer în orice clipă: Spitalul arată ca în 1985, când a fost dat în folosință
Sursa foto: Antena 3
de Carmina Pricopie    |    Ciprian Stan    |    24 Iun 2021   •   21:52

O secţie care îngrijeşte bolnavi cu girul Ministerului Sănătăţii şi avizul Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman. Medicii ATI lucrează până la prânz şi doar în timpul săptămânii. Instalaţia de oxigen poate sări în aer în orice clipă.

"Domnul Tătaru a mers în vizită în Teleorman, în momentul în care era ministru și eram în plină pandemie, și am aflat de acolo că a fost o mare problema pentru a-i găși un spital, pe care să îl poată prezența la televizor si unde să se poată fotografia. Nu a luat nimeni pulsul real al situației din teren. La vremea respectivă s-au căutat niște aparate, care au fost transportate în cel mai scurt timp, pentru vizită. Totul arată, acolo, că pe vremea lui Ceaușescu.", a povestit reporterul Antena 3, Carmina Pricopie.

"Era o problema care ne deranja. Se auzea pe toată secția. Fâsâia oxigenul. Le-am spus celor de acolo 'ce facem dacă ia ceva foc?' Doamnele de acolo au început să râdă.", a mai relatat jurnalistul.

 

Reporter: - Dar ce fâsâie aşa?

Asistentă: - Ce anume?

Reporter: - Auziţi? Fâsâie ceva!

Asistentă: - O fi de la.

Reporter: - Fâsâie ceva!

Asistentă: - Da! OXIGENUL! De-aia este şi închis. O juma de oră, până vine cu piesa respectivă.

Instalaţia de oxigen pare o improvizaţie făcută rapid în pandemie. E prima realitate care i-a lovit direct, pe reporterii Antena 3, în momentul în care au intrat în singurul salon liber de pe secţia ATI a spitalului Turnu Măgurele. O secţie cu 10 paturi acum, după trecerea de la COVID la non-COVID.

Spitalul pare că stă pe un butoi cu pulbere şi nimic nu are nicio legătură cu ceea ce ar trebui să fie un mediu aseptic.

Gresia e pusă acum 36 de ani, paturile sunt la fel de vechi iar noptierele par mai degrabă piese de mobilier de hotel. Iar adevărul spus din gura liderului de sindicat e criminal. Cu toate acestea, secţia ATI a fost girată mereu şi mereu de aceleaşi instituţii: Ministerul Sănătăţii şi DSP.

În spital există doar doi medici ATI, de luni până vineri, de la de la 7.30 la 14.30. Dacă un pacient se decompensa pe ATI după ora 14:30, nu avea cine să îl intubeze

Reporter: În spitalul ăsta există un defibrilator?

Asistent medical: Eu cred că există la camera de gardă.

Reporter: Unde e camera de gardă faţă de ATI?

Asistent medical: 2 etaje mai jos.

Doamna doctor de la DSP Teleorman pune totul în cârca COVID-ului. Doar că, până la COVID, secţia a funcţionat cu 10 paturi, nu cu 6 cum a funcţionat în pandemie pentru cei infectaţi. Şi cu 10 sau cu 6 paturi, secţia a avut şi are tot 2 medici ATI, de la 7.30 la 14.30.

Reporter: Dacă un pacient se decompensa pe ATI după ora 14.30 cine îl intuba?

Asistent medical: Nu avea cine sa l intubeze.

Doar în pandemie, 41 de oameni au murit în secţia ATI a spitalului Turnu Măgurele.

 

 

 

×
Subiecte în articol: sectia ATI instalația de oxigen spitalul
Parteneri
Românul Adrian Stoica a câştigat America's Got Talent
x close