Antena 3 CNN Actualitate Secvenţial: Averea lăsată de Emanoil Gojdu României a ajuns în posesia Ungariei şi România a cedat orice pretenţie

Secvenţial: Averea lăsată de Emanoil Gojdu României a ajuns în posesia Ungariei şi România a cedat orice pretenţie

Secvenţial: Averea lăsată de Emanoil Gojdu României a ajuns în posesia Ungariei şi România a cedat orice pretenţie
Sursa foto: Foto: Agerpres
24 Feb 2013   •   17:44

Adrian Ursu a prezentat, în emisiunea "Secvenţial", ce s-a întâmplat cu averea lăsată de Emanoil Godju României - a ajuns în posesia Ungariei. Mai exact, ministrul de Externe de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, a semnat un acord prin care ceda averea Gojdu în favoarea Ungariei, care a naţionalizat această avere în anul 1952. Prin acest acord pretenţiile din partea României asupra acestei averi urmau să fie închise.



Un ardelean, ajuns la Budapesta cu o avere impresionantă de bani, construieşte în centrul capitalei Ungariei un complex, deţine o proprietate uriaşă, dă burse unor tineri ce devin mari personalităţi ale societăţii româneşti şi vrea, prin testamentul făcut cu 3 luni înainte de a muri, ca toate proprietăţile sale să fie folosite de către statul român şi în mod special de Biserica Ortodoxă Română.

Complexul acestui om este evaluat la peste un miliard de dolari.Acum, proprietăţile sunt vândute bucată cu bucată către cel care oferă mai mult şi cererea este mare.

Emanoil Gojdu a fost un avocat de succes şi patriot ardelean de origine aromână, familia sa fiind originară din Moscopole. Gojdu a fost un luptător neobosit pentru drepturile românilor din Transilvania.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close