Secvenţial: Bucureştii - Oraşul din cenuşă, ţinta bombardamentelor

de S.T.    |    30 Mar 2014   •   18:36
Secvenţial: Bucureştii - Oraşul din cenuşă, ţinta bombardamentelor Foto: Arhivă

Adrian Ursu a prezentat, în ediţia de duminică a emisiunii "Secvenţial", un material dintr-o arhivă franţuzească ce arată un moment cumplit pentru Bucureşti, dar şi pentru România.

Cutremurul din 1940, primul mare cutremur din România contemporană, a lăsat în urmă circa 1000 de morţi şi 4000 de răniţi.

"Avem grave pierderi de memorie, noi ca popor. Nu suntem în stare să ne preţuim trecutul şi nu suntem în stare să ne preţuim oamenii de valoare, să marcăm momente importante ale trecerii noastre pe acest pământ(...). Bucureştiul a fost deseori lovit crunt. Au fost momente în care au fost arse cartiere întregi, momente în care cartiere întregi au fost dărâmate de seisme", a spus Adrian Ursu, în debutul emisiunii sale.


Un alt mare dezastru care a avut loc în Bucureşti s-a produs pe 4 aprilie 1944, când sute de bombardiere au întunecat cerul.

Din păcate, mulţi bucureşteni n-au mai ajuns la adăposturile antiaeriene, îngroşând nevinovaţi rândurile morţilor.

Aproximativ 3000 de oameni şi-au pierdut viaţa la bombardarea Bucureştilor în ’44.


Adrian Ursu a stat de vorbă cu John McCormick, pilotul unui bombardier B-24 doborât pe 4 aprilie 1944. John McCormick a fost prizonier de război în Bucureşti până în luna august a aceluiaşi an, când România a rupt alianţă cu Germania Nazistă.

McCormick a împlinit 90 de ani şi este printre foarte puţinii supravieţuitori ai pseudo-lagărelor din România celui de-al Doilea Război Mondial.

Iată amintirile senzaţionale ale acestuia:


Vezi AICI ediţia integrală a emisiunii "Secvenţial cu Adrian Ursu".

Alegeri 2020
Parteneri
x close