x close

SECVENŢIAL. Cristian Tudor Popescu despre politicieni: Producători de consumabile cu strategia carasului

de G.S.    |    22 Dec 2013   •   17:47
SECVENŢIAL. Cristian Tudor Popescu despre politicieni: Producători de consumabile cu strategia carasului 416 Foto: Agerpres
Adrian Ursu a dorit să tragă linie la finalul anului 2013 şi a purtat o discuţie cu jurnalistul Cristian Tudor Popescu în emisiunea Secvenţial de duminică, legat de ce s-a întâmplat în 2013, lucruri bune, lucruri rele şi comentarii. 
 
Întrebat ce verdict ar da României, în acest moment, CTP a explicat că nu poate să dea verdicte, că nu este în măsură să facă asta, dar a întrebat, la rândul său, dacă cei care au fost ucişi acum 24 de ani ar considera că au murit inutil sau util, în ziua de azi. 

 
"Nu pot să dau eu verdicte însă v-aş pune eu o întrebare. Dacă ar avea posibilitatea, printr-un procedeu S.F., morţii care tocmai au fost desconsideraţi printr-o aşa-zisă manifestaţie ieri seară, dacă ar avea posibilitate să vadă cum arată acum România, după 24 de ani de la care ei au fost ucişi, dacă ar considera că au murit degeaba sau nu.
 
Răspunsuri nu am. Nu ştiu ce ar spune cei morţi. Ştiu doar ce aş fi gândit eu, dacă eu muream atunci. Dacă aş fi murit, acum aş fi considerat că nu a fost degeaba. Manifestaţiile ca cea de aseară sunt nişte bătăi de joc faţă de ce s-a întâmplat în decembrie 1989, până la 22 decembrie. Am auzit comparaţii făcute cu dictatura lui Ceauşescu, că e mai rău ca atunci, cutare e mai rău ca Ceauşsescu. Astea sunt doar panglici, demagogie de doi bani, orice om care a trăit în perioada aceea nu ar putea să spună aşa ceva. NU este mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu. Este, însă, mai bicisnic, din care nu avem foarte multe de ales."
 
De altfel, CTP a explicat de ce personajele politice de la noi pot fi asemănate uşor cu caraşii.

 
"Politicienii - sunt producători de consumabile, cum sunt cele pentru computer. Ei în mod deliberat nu produc nişte evenimente care să reziste în timp. Nici nu le-ar conveni aşa ceva, pentru că strategia oricăruia dintre cei trei care ocupă poziţiile cheie, este bazată pe strategia carasului. Trei secunde din perete în perete, cu senzaţia că trăieşte în ocean. 
 
De pildă, domnul Băsescu. După ce era frate cu domnul Viktor Orban, când avea nevoie de voturile maghiarilor şi ale altor români din Transilvania, anul acesta domnul Băsescu s-a declarat viitorul lider al luptei împotriva Budapestei. Dacă nu ar fi avut această viziune a caraşilor români, ar fi putut să spună aşa ceva? 
 
Domnul Victor Ponta. Este un caz mai special. Dânsul este cel puţin la fel de arogant ca Adrian Năstase, dar are o tehnică de a ascunde această aroganţă. Are un zâmbet cu care vrea să transmită tot timpul că este benign. Domnul Ponta, după tot discursul de vara trecută în legătură cu Traian Băsescu, a venit toamna şi a spus să vină cu o coabitare. O mostră a absurdului. Un document aberant pentru că era asemenea pâlniei lui Stamate. O aberaţie, un document în care se spunea că este bine să fie bine şi că legea trebuie respectată pentru că este lege. 
 
Domnul Antonescu. Aceeaşi tentaţie de pescar la caraşi. Reamintesc acel moment care pentru mine a însemnat finalul unei acţiuni. Pentru mine a însemnat sfârşitul acestei iluzii, în legătură cu dânsul. Momentul în care a spus că nişte milioane de oameni trebuie să îl dea jos pe Traian Băsescu şi dacă nu se întâmplă asta, pleacă din politică. Tot domnul Antonescu, după ce spune că ministrul său Fenechiu a fost condamnat la comanda lui Traian Băsescu, acum se indignează în legătură cu încălcarea independenţei justiţiei."
 
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati