Antena 3 CNN Actualitate Secvenţial. "Solidaritatea din decembrie `89 este extrem de înălţătoare.Oamenii erau dispuşi să-şi sacrifice viaţa pentru un ideal"

Secvenţial. "Solidaritatea din decembrie `89 este extrem de înălţătoare.Oamenii erau dispuşi să-şi sacrifice viaţa pentru un ideal"

Secvenţial. "Solidaritatea din decembrie `89 este extrem de înălţătoare.Oamenii erau dispuşi să-şi sacrifice viaţa pentru un ideal"
21 Dec 2014   •   17:42

Istoricul Stejărel Olaru a vorbit, în cadrul emisiunii Secvenţial de la Antena 3, despre revoluţia din 1989.

"S-a cerut libertatea şi se striga, de asemenea, "Jos, Ceauşescu!" şi "Jos, comunismul!". De altfel, asta îmi aduce aminte de o teză simplă şi corectă a doamnei Ana Blandiana care spune că erau două categorii de oameni în decembrie `89 în stradă: o categorie care striga "Jos, Ceauşescu!" şi o categorie care striga "Jos, comunismul!". Iar atunci, în acelea zile, acele două categorii erau totuşi împreună, pentru nu exista o diferenţiere vizibilă, încă nu se făcea distincţia între Ceauşescu şi comunism. Se identificau cumva. Lucrurile se schimbă un pic mai târziu. Solidaritatea din decembrie este extrem de înălţătoare.Oamenii ieşeau în stradă şi erau dispuşi să-şi sacrifice viaţa pentru un ideal. Ce se întâmplă mai târziu, începând cu luna ianuarie, este deja o altă poveste. Cei care strigau "Jos, Ceauşescu!"se separă de cei care strigau "Jos, comunismul!". Cei care strigau "Jos, Ceauşescu!" controlează puterea, sunt cei care au la dispoziţie mecanismul puterii, în timp ce ceilalţi rămân în stradă", a precizat istoricul Stejărel Olaru.

×
Subiecte în articol: Secvential Adrian Ursu
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close