Antena 3 CNN Actualitate Şedinţa CES, amânată. Mocanu: E un aviz formal, care nu e o formalitate. Procedura legislativă poate continua

Şedinţa CES, amânată. Mocanu: E un aviz formal, care nu e o formalitate. Procedura legislativă poate continua

Şedinţa CES, amânată. Mocanu: E un aviz formal, care nu e o formalitate. Procedura legislativă poate continua
Sursa foto: Foto: Agerpres
23 Noi 2010   •   10:23

Şedinţa Consiliului Economic şi Social, în care urma să se dea avizul pe Legea salarizării unice, nu s-a putut ţine marţi din lipsă de cvorum. Liderii sindicali au anunţat încă de luni că nu vor lua parte la această şedinţă.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat că procedura legislativă poate continua, întrucât procedura de sesizare a Consiliului a fost îndeplinită.

"Din punctul de vedere al consultării formale în cadrul CES, lucrurile au fost îndeplinite, CES-ul a fost sesizat în legătură cu aceste proiecte de legi. (...) Procedura legislativă poate continua, pentru că, fiind îndeplinită procedura de sesizare a plenului CES-ului, nu există probleme din acest punct de vedere", a declarat Mocanu.

"Nu este doar un pretext. Este un aviz formal, care nu este o formalitate. Termenul formal însemană că se îndeplineşte procedura legală", a mai precizat secretarul de stat.

Valentin Mocanu, despre şedinţa CES


Sindicaliştii se opun asumării anunţate de Guvern pe Legea salarizării unitare şi au anunţat încă de luni că nu vor participa la această şedinţă. Astfel, Executivul nu are încă avizul consultativ al CES, însă a primit acceptul FMI pentru adoptarea acestei legi.

Discuţiile finale pe Legea salarizării unice ar fi trebuit să aibă loc luni, într-o şedinţă specială de Guvern. Subiectul a fost, însă, amânat pentru şedinţa de miercuri, astfel încât să existe şi avizul CES, în ciuda faptului că este vorba despre un aviz consultativ.

Legea salarizării stabileşte salariul minim la 670 de lei. La acesta se adaugă o creştere salarială de 15% pentru toţi bugetarii. Numai că majorarea se face la valoarea salariilor de după tăierile din vară. Cu alte cuvinte, bugetarii ar recupera doar 11,25% din salariu.


×
Subiecte în articol: ces sedinta cvorum
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close