Antena 3 CNN Actualitate Președintele Iohannis, declarație după ședința CSAT: Nu s-a putut da avizul pentru rectificarea bugetară. Din acest motiv am suspendat ședința

Președintele Iohannis, declarație după ședința CSAT: Nu s-a putut da avizul pentru rectificarea bugetară. Din acest motiv am suspendat ședința

Președintele Iohannis, declarație după ședința CSAT:  Nu s-a putut da avizul pentru rectificarea bugetară. Din acest motiv am suspendat ședința
04 Sep 2018   •   13:31

Update: Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă dup ședința CSAT. Președintele a susținut că nu s-a putut da avizul pentru rectificarea bugetară, iar ședința a fost suspendată până când Guvernul va prezenta alt proiect de buget.

”Tema pe care am discutat-o azi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul Securității Naționale. Este o obligație acest aviz al CSAT atunci când se discută bugetele instituțiilor din acest domeniu. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare bugetară puternic pozitivă. S-au alocat mult prea mulți bani în plus decât în bugetul inițial. Așa a fost prezentată rectificarea și așa s-a și dorit. Pe această rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la foarte multe instituții importante din zona Securității Naționale. Acest lucru nu a fost la niciun moment explicat. (...) Directorii serviciilor și instituțiilor ne-a arătat situația din punctele lor de vedere arătând foarte clar că în aceste condiții de tăiere nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT, tot cu acest Guvern, în prima parte a anului 2018. Având în vedere acest lucru, nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. De aceea am hotărât să suspend ședința CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, după părerea mea. Ea trebuie făcută. Pe de altă parte dorim să nu facem abstracție de la colaborările loiale între instituțiile statului. Prin această suspendare, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri în zona Securității Naționale, care nu pot fi explicate decât, eventual, printr-o sintagmă detip șicană politică. Să se revină la discuții și la colaborări. După ce se situația va fi rezolvată se va putea obține avizul CSAT,”, a declarat Iohannis.

 

Știrea inițială: Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a încheiat, marţi, după aproximativ 45 de minute de discuţii, urmând ca preşedintele Klaus Iohannis să susţină o declaraţie de presă. 

Pe ordinea de zi a şedinţei a figurat analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018. 

La şedinţa prezidată de preşedintele Klaus Iohannis au participat premierul Viorica Dăncilă, ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, şeful SIE, Gabriel Vlase, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT Mihai Şomordolea. 

Şeful SRI, Eduard Hellvig, a fost înlocuit de Răzvan Ionescu, prim adjunct. 

×
Subiecte în articol: CSAT sedinta Iohannis Dancila Klaus Iohannis
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close