Antena 3 CNN Actualitate Şedinţa CSAT, la final: Vaccinarea anti-AH1N1 începe spre sfârşitul lunii noiembrie. Vezi deciziile luate

Şedinţa CSAT, la final: Vaccinarea anti-AH1N1 începe spre sfârşitul lunii noiembrie. Vezi deciziile luate

Şedinţa CSAT, la final: Vaccinarea anti-AH1N1 începe spre sfârşitul lunii noiembrie. Vezi deciziile luate
03 Noi 2009   •   21:12

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, marţi după-amiază, la Palatul Cotroceni, pentru a analiza evoluţia gripei AH1N1 şi măsurile propuse de către Guvern. Constatările şi deciziile luate în cadrul acestei şedinţe au fost postate, la finalul şedinţei, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, sub forma unui comunicat de presă.

Potrivit acestuia, s-a stabilit că, "din punct de vedere medical, situaţia din România este sub control, fapt dovedit de identificarea rapidă a focarelor, limitarea acestora şi supravegherea efectuată de reţelele de epidemiologie şi boli infecţioase".

De asemenea, în acest moment, situaţia din România este "net mai bună, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene sau ţări din vecinătate".

Citeşte comunicatul remis la finalul şedinţei CSAT (pdf)

Printre deciziile luate în cadrul şedinţei se numără suplimentarea fondurilor pentru achiziţia de echipamente, medicamente, mijloace de protecţie şi vaccinuri. Totodată, "s-au analizat implicaţiile circulaţiei persoanelor la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria, unde se înregistrează focare extinse de gripă A/H1N1 şi forme mai severe de boală".

Comunicatul precizează, totodată, că Ministerul Administraţiei şi Internelor monitorizează în acest moment tranzitul la frontieră "în scopul identificării potenţialilor bolnavi cu afecţiuni respiratorii".

Campania de vaccinare, spre sfârşitul lunii noiembrie

Cât priveşte vaccinarea împotriva virusului AH1N1, în comunicat se precizează că, "la Institutul Cantacuzino se află pe stoc peste 1,3 milioane doze de vaccin, care vor putea fi utilizate spre sfârşitul lunii noiembrie a.c., odată cu eliberarea autorizaţiei de punere pe piaţă".

"În acest moment, posibilităţile de a importa doze de vaccin pandemic sunt foarte limitate. România este însă unul dintre cei opt producători europeni ai acestui vaccin, având posibilitatea de a-şi asigura întregul necesar de doze de vaccin", mai precizează documentul.

La momentul actual, în România există 650 de cazuri de infecţie cu A/H1N1, toate fiind tratate cu medicamente antivirale, respectiv izolate prin internare sau la domiciliu. Până în acest moment, nu s-a înregistrat niciun deces ca urmare a infecţiei cu A/H1N1.

Printre cei care au luat parte la şedinţa CSAT s-au numărat Vasile Blaga, Mihai Stănişoară, Cătălin Predoiu, precum şi Adrian Streinu Cercel şi Bogdan Aurescu.

Contre pe începerea campaniei de vaccinare anti-AH1N1

Preşedintele Traian Băsescu a criticat luni afirmaţiile secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, apreciind că acestea prăvăleau apocalipsa peste România, impunând importul de vaccin antigripal. Acesta nu este necesar, susţinea şeful statului, întrucât există deja un milion de doze la Institutul Cantacuzino.

A doua zi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, a demisionat din funcţie, la mai puţin de o lună de la numire.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CSAT masuri gripa AH1N1
Parteneri
51% dintre românii care voiau să lucreze în armată au fost respinş
x close