Antena 3 CNN Actualitate Ședință de urgență la ANM, după tornadă

Ședință de urgență la ANM, după tornadă

Ședință de urgență la ANM, după tornadă
Sursa foto: Foto: captură video youtube.com
01 Mai 2019   •   11:20

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat că joi se va face o ședință în cadrul instituției unde se va discuta posibilitatea ca sistemul RO-ALERT să preia fenomene ca tornada pentru ca populașia să fie aertizată.

”Ieri ANM, la 16:52 de minute a emis avertizarea meteorologică de cod portocaliu, valabilă pentru Călărași, inclusiv localitatea Dragalina, care includea să spunem căderi izolate de grindină, vijelie poternică, averse torențiale ce vor acumula izolat 25-35 de litri/mp. Avertizarea era valabilă pentru 17:00-18:00, evenimentul s-a produs la 17:25, deci conform procedurilor pe care ANM le uzitează așa cum se practică la nivel internațional, surprinde aceste tipuri de fenomene, cu ajutorul imagisticii radar, care la momentul respectiv așa cum am spus, pe măsură ce dinspre nodul Bulgariei avansa ciclonul, am emis această avertizare de cod portocaliu. 

Această avertizare a inclus exact ceea ce radarul indica la acel moment, o supercelulă generatoare de furtuni cu aspect tornadic, în baza norului se unește cu pământul, iar intensificările de vânt care s-au înregistrat la stațiile meteorologice cele mai apropiate de zona respectivă, indicau ca măsurătoare 26 de metri pe secundă.

Având în vedere ceea ce estima radarul la acel moment, ANM a emis avertizarea de cod portocaliu. Vom face ședință mâine, ne vom întâlni și vom analiza posibilitatea ca sistemul RO-ALERT să preia astfel de fenomene pentru ca populația să fie avertizată, cu mențiunea că avertizările sunt transmise către toate autoritățile”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

×
Subiecte în articol: sedinta ANM tornada
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close