Antena 3 CNN Actualitate Șeful Romalimenta anunță următorul val de scumpiri în România

Șeful Romalimenta anunță următorul val de scumpiri în România

Directorul Romalimenta, Sorin Minea, susține că următoarea creștere de prețuri la alimente se va întâmpla la sfârșitul lunii ianuarie.

Șeful Romalimenta anunță următorul val de scumpiri în România
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2022   •   13:33

„Nu se vorbește despre o criză alimentară. Se vorbește despre majorări de prețuri, și nu sunt mari, 10%, în următoarele luni. Datorate scumpirilor de utilități în toată Europa, iar în România poate mai mult decât în altă parte. Primul val de scumpiri, așa cum am anunțat acum 4-5 luni, o să se simtă spre sfârșitul lui ianuarie. Nu este mare. În general este cu o singură cifră și bineînțeles că este pe tot lanțul. Nu știm încă prețurile care vor fi la materiile prime și care au o foarte mare importanță.”, a transmis șeful Romalimenta pentru Antena 3.

Alimentele se vor scumpi în Europa din cauza crizei îngrășămintelor agricole. Fabricile au fost nevoite să reducă producția, după ce preţurile la gaze naturale au explodat. Deficitul anual de îngrășăminte cu azot va determina și scăderea calității cerealelor.

Fermierii din vestul Europei şi-au asigurat doar 70% din necesarul de îngrăşăminte pe bază de azot pentru acest an, iar în ţările mai sărace, printre care şi România, există riscul ca recoltele să fie compromise. Asta pentru că unii agricultori nu şi-au permis să îşi cumpere îngrăşăminte.

Dacă se reduce cantitatea de fertilizant aplicată pe culturi pentru a face economii, repercursiunile nu vor întârzia să apară. Adică, o calitate mai scăzută şi o producţie mai mică de grâu şi porumb. Iar asta va duce cu siguranţă spre o majorare a preţurilor şi a inflaţiei.

Anul trecut, alimentele s-au scumpit în întreaga lume cu o medie de 23%, potrivit indicelui preţurilor la alimente al Organizaţiei pentru alimentaţie şi agricultură. Iar în acest an ne aşteptăm la noi scumpiri din cauza deficitului de îngrăşăminte.

×
Subiecte în articol: scumpiri alimente
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close