Antena 3 CNN Actualitate Şefii diplomaţiilor din România, Bulgaria şi Grecia cer să nu mai fi amânată decizia privind Schengen

Şefii diplomaţiilor din România, Bulgaria şi Grecia cer să nu mai fi amânată decizia privind Schengen

Şefii diplomaţiilor din România, Bulgaria şi Grecia cer să nu mai fi amânată decizia privind Schengen
Sursa foto: Foto: spunesitu.adevarul.ro
de S.T.    |    12 Noi 2012   •   17:25

Miniştrii de Externe ai guvernelor de la Bucureşti, Sofia şi Atena au solicitat, luni, într-o declaraţie comună, ca decizia de aderare la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei să nu mai fie amânată de către Consiliul JAI al UE, informează Mediafax.

"Am convenit să promovăm aşteptarea noastră ca în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) să se ţină cont de angajamentul asumat la cel mai înalt nivel politic de către Consiliul European şi să fie adoptată decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Faptul că ambele ţări sunt pregătite pe deplin să adere a fost confirmat în mod repetat de Consiliul European, Parlamentul European şi Comisia Europeană şi prin urmare nu mai sunt motive pentru amânarea adoptării deciziei", se afirmă în declaraţia semnată, luni, la Sofia, de ministrul român Titus Corlăţean, omologul bulgar Nicolai Mladenov şi ministrul grec Dimitris Avramopoulos.

Într-o vizită oficială întreprinsă în 30 octombrie în Cipru, ministrul Corlăţean a solicitat sprijin pentru o abordare politică favorabilă României la Consiliul European din decembrie vizând aderarea efectivă la Spaţiul Schengen în prima parte a anului 2013.

MAE informa în octombrie că România va continua consultările cu statele membre, cu actuala şi viitoarea Preşedinţie a UE, astfel încât aderarea la Schengen să fie concretizată în cursul anului 2013.

Luarea unei decizii privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu a putut fi luată la Consiliile JAI programate de preşedinţia cipriotă în septembrie şi octombrie, următoarea reuniune a Consiliului JAI fiind programată pentru 6-7 decembrie.

×
Subiecte în articol: Schengen sofia
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close