Antena 3 CNN Actualitate Seismolog: Următoarele patru zile sunt favorabile producerii de cutremure

Seismolog: Următoarele patru zile sunt favorabile producerii de cutremure

Seismolog: Următoarele patru zile sunt favorabile producerii de cutremure
24 Sep 2010   •   13:13

Adrian Ailenei, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată a declarat că, în această perioadă, zona Vrancei trece printr-o perioadă de stres, următoarele patru zile fiind favorabile producerii de cutremure, potrivit adevărul.ro.

Activitatea seismică intensă din aceste zile este influenţată de luna plină, conform lui Ailenei.

?Perioada 24 ? 28 septembrie este favorabilă producerii de cutremure deoarece mareele tectonice au efecte maxime (mareele sunt rezultatul forţelor de atracţie a scoarţei terestre exercitată de Lună)?, a declarat seismologul.

Potrivit experţilor de la Institutul Român de Seismologie Aplicată (IRSA), presiunea s-a acumulat în Vrancea în ultimele 12 zile, când s-au produs puţine seisme şi extrem de slabe.

?În acest moment, Vrancea trece printr-un perioadă de stres, care s-a acumulat timp de 12 zile (pentru acest an este prima ?pauză?). Pe data de 20 septembrie 2010 am avut prima eliberare de energie la o adâncime foarte mare, de 157 km?, a mai explicat directorul IRSA.

Pentru a readuce echilibrul obişnuit Vrancea, seismologul susţine că ar fi ?util? un seism de 5,24 grade Richter.

?Pe global, un cutremur de 5,24 grade Richter ar re-echilibra Vrancea, dar mai multe cutremure mici pot face acelaşi lucru. Situaţia în care ne aflăm nu este nouă, iar precursorii indică o eliberare treptată care poate să duca la alarme în clasa Ť4,8Rť (în 2009 am avut trei cutremure de 4,3 grade Richter într-o situaţie asemănătoare)?, a mai spus Ailenei.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: cutremure Vrancea specialisti institut richter
Parteneri
Max Verstappen a câștigat cursa de sprint la Shanghai
x close