Antena 3 CNN Actualitate Ce au descoperit seismologii după cutremurele de seara trecută. Anunțul directorului INFP

Ce au descoperit seismologii după cutremurele de seara trecută. Anunțul directorului INFP

Seismologii spun că seismul din Arad s-a produs la adâncimea de 5.6 km, având o magnitudine de 5.2, fiind resimțit în orașe cu distanțe mai mari de 100 km.

de Laura Dinu    |    07 Iun 2023   •   10:42

”Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5.6 km cu o magnitudine de 5.2. S-a simțit în orașe cu distanțe mai mari de 100 km.

Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia.

Până în momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost în această dimineață.

Am primit răspunsuri de la cetățeni și vom analiza datele. Regiunea seismică este o regiune cunoscută. În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5”, a declarat Constantin Ionescu, director INFP.

”Comunicatele INFP sunt date în magnitudine locală. Deci magnitudinea Richter. Raportările și introducerea în catalogul INFP și în cataloagele internaționale se face în magnitudine-moment.

Magnitudinea-moment este întotdeauna mai mică decât magnitudinea locală. Sunt și unele excepții. Deci acest cutremur de 5,3, îl veți găsi undeva la 4,7 - 4,8 pe site-urile internaționale.

Zona asta a Banatului, a câmpiei panonice, cutremurele din această zonă apar la contactul între bazinul panonic și munți, Munții Apuseni, partea vestică a Meridionalilor în sud. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V S-E și un alt sistem de falii S-V N-E. Mai sunt local prezente și niște falii cu orientare E-V.

Din nefericire, această orientare a faliilor se suprapune cu soluțiile de plan-falie în așa fel încât ne face misiunea ingrată și greoaie de a alege un plan de falii preferențial. Ne vom ghida foarte mult după răspunsul populației, ca să ne putem da seama pe ce direcție s-a propagat preferențial cutremurul”, a declarat și seismologul Mihai Diaconescu. 

×
Subiecte în articol: cutremur
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close