Antena 3 CNN Actualitate Şeitan: Pensii tăiate cu 15% de la 1 iunie, salarii reduse cu 25% la data intrării în vigoare a legii

Şeitan: Pensii tăiate cu 15% de la 1 iunie, salarii reduse cu 25% la data intrării în vigoare a legii

Şeitan: Pensii tăiate cu 15% de la 1 iunie, salarii reduse cu 25% la data intrării în vigoare a legii
Sursa foto: pensionari miting
31 Mai 2010   •   01:37

Pensiile vor fi reduse cu 15% începând de la 1 iunie, deoarece sunt un drept lunar, în schimb salariile, normate la oră, ar putea fi reduse cu 25% doar de la data intrării în vigoare a legilor pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea, a declarat, duminică, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, citat de Mediafax.
"Pensiile sunt un drept lunar, pentru că atunci când o persoană iese la pensie chiar de la jumătatea lunii primeşte pensia integral pe luna respectivă. Pe luna iunie pensiile se plătesc în iulie, iar dacă legea privind pensiile intră în vigoare în iunie, pensiile vor putea fi reduse cu 15% începând de la 1 iunie. În cazul salariilor, lucrurile sunt mai complicate, deoarece este vorba de plata cu ora şi cu ziua, iar reducerea cu 25% s-ar putea aplica doar de la data intrării în vigoare a legii cu măsurile de austeritate. În acest caz este posibil ca legea să nu se poată aplica retroactiv", a declarat Mihai Şeitan, după şedinţa de guvern în care au fost avizate proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare şi cel al pensiilor.

El a arătat că modalitatea de calcul "se va şti cu exactitate" în momentul adoptării legilor.

Proiectul legii privind reducerea cheltuielilor bugetare stabileşte că reducerea cu 25% a salariilor se aplică "începând cu drepturile lunii iunie".

La finalul şedinţei de duminică a Guvernului, premierul Emil Boc a declarat că proiectele de legi vor intra în vigoare odată cu avizul Parlamentului şi publicarea în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat, duminică, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile şi alte prestaţii sociale din sectorul bugetar, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament.

Procedura de angajare a răspunderii va fi iniţiată începând de luni, când cele două proiecte de legi vor fi trimise Parlamentului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: mihai seitan asumarea raspunderii
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close