Antena 3 CNN Actualitate Semafoare ale alimentelor, în supermarketuri: Ne vor arăta care sunt produsele sănătoase (VIDEO)

Semafoare ale alimentelor, în supermarketuri: Ne vor arăta care sunt produsele sănătoase (VIDEO)

Semafoare ale alimentelor, în supermarketuri: Ne vor arăta care sunt produsele sănătoase (VIDEO)
Sursa foto: semafor
04 Mai 2010   •   20:51

Vom avea semafoare în supermarketuri, dar nu ne vor arăta când să mergem şi când să stăm, ci când cumpărăm sănătos şi când luăm un produs plin de aditivi. Pentru punerea în practică a acestui sistem, o organizaţie neguvernamentală vrea să înceapă testarea celor mai vândute produse pentru a determina exact ce conţin.

Primul produs care va ajunge la analize e carnea de pui. Rafturile magazinelor sunt pline, fie că vorbim de pui proaspăt sau congelat. Dar, pe nici unul dintre ele nu scrie cât de sănătos este.

?În Statele Unite ale Americii, nu e un secret pentru nimeni este permisă este permisă folosirea în creşterea animalelor a hormonilor de creştere şi tulbură sistemul endocrin al adolescenţilor şi adulţilor?, a declarat Marian Ciuceanu, preşedintele Centrului Naţional de Teste Comparative.

Iar aceste produse pot ajunge şi în România. De aceea, un semafor al alimentelor îi va ajuta pe consumatori să ştie ce iau de pe raft. Roşu ar urma să semnaleze acele alimente produse cu îngrăşăminte chimice, care conţin conservanţi, coloranţi şi emulgatori sau care au fost obţinute din animalele care au primit hormoni de creştere. La culoarea galbenă vor fi trecute alimentele care sunt pe jumătate ecologice, nu conţin E-uri, dar animalele au fost crescute în baterii. Verdele înseamnă 100 la sută ecologic, fără aditivi şi cu materii prime şi hrană, toate bio.

Diferenţa de la roşu la verde se vede şi în preţul pe care trebuie să-l plătim. Produsele eco sunt mai scumpe, pentru că sunt mai greu de obţinut. Produsele obişnuite sunt mai ieftine şi mai accesibile românilor.

Testarea se va face din carnea de pui cumpărată de la raft şi ar urma să înceapă săptămâna viitoare. Din iunie, va fi rândul pâinii la analize. Şi apoi, sub microscop, vor ajunge lactatele, legumele şi fructele.



SEMAFORUL ALIMENTELOR
ROŞU
- îngrăşămintee chimice
- conservanţi, coloranţi, emulgatori
- hormoni de creştere

GALBEN
- produsele sunt pe jumătate ecologice
- nu conţin E-uri
- animale crescute în baterii

VERDE
- se folosesc numai culturi ecologice
- nu se adaugă aditivi
animalele sunt hrănite cu furaje ecologice


Observator

×
Subiecte în articol: alimente semafor Supermarket
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close