Antena 3 CNN Actualitate Zeci de kilograme de seminţe de mac au fost retrase din supermarketurile din Alba

Zeci de kilograme de seminţe de mac au fost retrase din supermarketurile din Alba

Zeci de kilograme de semințe de mac au fost retrase din supermarket-urile din Alba, în urma unor sesizări la DSV Alba.

de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Feb 2024   •   16:48

74kg de semințe mac au fost retrase de pe rafturile unui mare lanț de magazine din județul Alba. Și asta deoarece cantitatea de alcaloizi de opiu era una mult prea mare.

Totul a pornit în urma unor controale făcute de DSV Alba, în urma unor sesizări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente şi Furaje.

Iar dacă macul este perfect legal, ei bine, cantitatea de opiu care se găsea în macul respectiv depășea mult limitele legii.

Opiul care se extrage din mac are proprietăți narcotice, fiind folosit ca somnifer, calmant, dar și ca stupefiant. Iar cei care cultivă mac au nevoie de autorizație specială.

Acum se fac cercetări pentru a se stabili cu exactitate de ce cantitatea de opiu din macul care se vindea în magazine era atât de mare. 

Citeşte şi: Zeci de kilograme de opiu, descoperite la Calafat în TIR-ul unui turc. Drogurile valorează 1,5 milioane de euro

Totodată, inspectorii DSVSA Alba au aplicat 12 sancţiuni contravenționale, în valoare totală de 54.800 de lei, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în urma a 283 de acţiuni de control efectuate în ianuarie la unități din domeniul alimentar care produc sau comercializează produse de origine animală şi non-animală.

Sancțiunile au fost aplicate la supermarketuri, restaurante, unități de tip catering, fast-food şi brutării din zonele Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Câmpeni şi împrejurimi, respectând principiul gradualităţii şi în funcţie de gravitatea neconformităților constatate.

×
Subiecte în articol: seminte de mac DSP Alba opiu
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close