Antena 3 CNN Actualitate SEMNEAZĂ PETIȚIA! Decorație pentru eroul anticomunist Iulius Filip

SEMNEAZĂ PETIȚIA! Decorație pentru eroul anticomunist Iulius Filip

SEMNEAZĂ PETIȚIA! Decorație pentru eroul anticomunist Iulius Filip
08 Apr 2019   •   22:39

Au trecut mai bine de două săptămâni de când jurnaliștii Antena 3, alături de cei de la luju.ro, au prezentat documentele, dovezile și mărturiile sfâșietoare despre actele repetate de represiune brutală comise de procurorul comunist Augustin Lazăr - actualmente procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție - în perioada în care conducea Comisia de liberări condiționate a Penitenciarului Aiud în regimul ceaușist. Având în vedere că opinia publică a manifestat, în egală măsură, revoltă față de refuzul Președintelui României de a-l destitui pe cel care conduce Parchetul General, dar și solidaritate cu eroul anticomunist Iulius Filip, cel căruia Augustin Lazăr i-a refuzat în mod repetat punerea în libertate înainte de 1989, facem apel să vă alăturați demersului nostru public și să semnați prezenta petiție.

PETIȚIE ADRESATĂ PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI

Domnule Klaus Werner Iohannis,

Subsemnații vă solicităm să procedați, potrivit prerogativelor constituționale, la demararea procedurii pentru decorarea cu cea mai înaltă distincție a statului român ("Steaua României") a eroului anticomunist Iulius Filip, disident condamnat la închisoare politică în anii regimului ceaușist. Gestul acesta ar fi o compensație firească, dar minimă - pentru anii de umilințe și suferințe, prelungiți din păcate și după căderea regimului comunist, chiar dacă nu ar acoperi refuzul dumneavoastră, revoltător și de neînțeles, de a dispune demiterea imediată a procurorului general Augustin Lazăr care se face vinovat de represiunea brutală a deținutilor politici din perioada comunistă. Ne alăturăm prin acest demers scrisorii care v-a fost înaintată personal de către avocatul Corneliu Liviu Popescu și care vizează același scop generos.

Mihai Gâdea și Adrian Ursu

SEMNEAZĂ PETIȚIA AICI!

"Cred că în momentul de față trebuie să transmitem tot ceea ce am înțeles și ceea ce simțim prin această petiție. Nu credem că o decorație poate să spele această rușine teribilă de pe obrazul României, pentru că timp de 30 de ani de la Revoluției, figura lui Iulius Filip nu a devenit un simbol așa cum ar fi trebuit.

Dar de foarte multe ori se întâmplă în viață să fie nevoie de câte un moment care acesta, în care descoperăm că în fruntea Pachetului General al României președintele Klaus Iohannis menține un torționar, un om care în perioada comunistă era nimic mai puțin decât șeful comisiei de eliberări condiționate al unuia dintre cele mai temute penitenciare din epocă.

Poate că a trebuit să ajungem aici, atât de jos, poate la cel mai cel mai jos punct cu putință după 30 de ani, ca să ne putem ridica și cred că acest lucru s-ar putea întâmpla și prin decorarea acestui uriaș erou pe care România îl descoperă acum", a spus Mihai Gâdea.

"Pentru acel om care în momentul de față se luptă la propriu pentru viața sa ar fi și un semn de mângâiere - fiecare semnătură a noastră, fiecare cuvânt al nostru rostit pentru acest om. Cred că este una dintre cele mai autentice figuri ale disidenței comuniste din tot spațiul ex-sovietic. (...)

În comparație cu gesturile acestui om ceea ce vedem astăzi și anume că torționarul este în continuare în funcția sa înaltă de reprezentare a unei instituții care ar trebui să fie mai presus de orice bănuială, care este posesor al unor decorații. Pe el l-au decorat, pe Iulius Filip, nu.

Pe el l-au pus în fotografii alături de ambasadori, pe Iulius Filip, nu. Pe el îl mențin în funcție, deși este degradat moral, în mod evident, în vreme ce pentru acest om, în afară ce memorabil a făcut Lucia Hossu-Longin, nimeni, de fapt, nu a făcut nimic", a spus, la rândul său, Adrian Ursu, la 100 de minute.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close