Antena 3 CNN Actualitate Senatorii resping declararea municipiului Iaşi drept "Oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989"

Senatorii resping declararea municipiului Iaşi drept "Oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989"

Senatorii resping declararea municipiului Iaşi drept "Oraş iniţiator al Revoluţiei din 1989"
18 Iun 2012   •   19:36

Senatorii au respins, luni, cu 54 de voturi "pentru", 10 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri, o propunere legislativă privind declararea municipiului Iaşi "Oraş Iniţiator al Revoluţiei din decembrie 1989", informează Mediafax.
   
Proiectul este iniţiat de senatorii Dumitru Oprea (PDL), Mihaela Popa (independent) şi de deputaţii PDL Elena Dobre, Petru Movilă, Nicuşor Păduraru şi Marius Spînu.
   
Iniţiatorii propun declararea municipiul Iaşi "Oraş Iniţiator al revoluţiei Române din decembrie 1989", în semn de cinstire ş i recunoştinţă pentru eroismul manifestat în lupta pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, pentru acţiunile antidictatoriale declanşate la 14 decembrie 1989 de către ieşenii constituiţi în Frontul Popular Român.
   
Iniţiatorii precizează, în expunerea de motive, că în zilele premergătoare datei de 14 decembrie 1989, un grup de ieşeni curajoşi au împânzit oraşul cu manifeste care cereau populaţiei să vină în Piaţa Unirii, din centrul localităţii pentru a "protesta împotriva" regimului comunist, dizidenţii anunţând formarea Frontului Popular Român, formaţiune anticeauşistă.
   
Ei mai arată că, în seara zilei de 13 decembrie, organizatorii şi susţinătorii fervenţi ai schimbării regimului comunist au fost arestaţi de forţele de represiune ale lui Ceauşescu, manifestaţia  fiind înăbuşită din faşă.
   
Propunerea legislativă a determinat dezbateri în contradictoriu în Senat, între iniţiatori şi unii senatori care s-au opus adoptării iniţiativei.

Proiectul a fost dezbătut de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.
   

×
Subiecte în articol: senatori propunere legislativa
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close