Antena 3 CNN Actualitate Senatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată de DNA

Senatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată de DNA

Senatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată de DNA
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    02 Apr 2012   •   16:32

Senatorul Mircea Banias a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul privind fapte de corupţie din Vama Port Constanţa. Alături de Banias, au mai fost trimise în judecată alte 38 de persoane. Printre acuzaţi se numără şi Laurenţiu Mironescu, fost secretar de stat.

Potrivit DNA, cei 39 de inculpaţi sunt membri ai unui grup infracţional care controlau activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit.

Senatorul Mircea Banias a fost deferit justiţiei pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de influenţă şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, potrivit Agerpres.

În rechizitoriul întocmit, procurorii spun că, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul instituţiilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa, s-a constituit un grup infracţional organizat având ca scop controlul activităţilor de import - export de mărfuri, prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa.

"Astfel, crearea unei reţele de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în ţară prin punctele vamale a permis introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziţie externă a mărfurilor, mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. În cadrul reţelei cu un mecanism bine stabilit de colectare şi redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal", se arată în comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 250 şi 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 2 martie, senatorul Mircea Banias, fost membru PDL, a fost numit în funcţia de preşedinte al filialei PC Constanţa.

Senatorul Mircea Banias, care a demisionat din PDL, a anunţat pe 1 februarie, în plenul Senatului, că s-a înscris în PC şi că, în continuare, va activa în grupul parlamentar liberal-conservator.

Mircea Banias a fost membru PNL în perioada 1997-2002, din anul 2002 era membru al PDL, iar pentru câţiva ani a fost preşedintele Organizaţiei judeţene a PDL Constanţa.
   
Banias era vicelider al grupului PDL din Senat. El a fost ales senator în anul 2008, într-un colegiu uninominal din Constanţa.



×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close