Antena 3 CNN Actualitate Senatul a adoptat legea de aprobare a OUG privind reducerea TVA la pâine

Senatul a adoptat legea de aprobare a OUG privind reducerea TVA la pâine

Senatul a adoptat legea de aprobare a OUG privind reducerea TVA la pâine
de S.T.    |    02 Oct 2013   •   12:57

Ordonanţa de urgenţă care prevede reducerea la 9% a cotei de TVA pentru livrarea de pâine, grâu şi făină a trecut, miercuri, de Senat, în dezbateri atât senatori ai opoziţiei, cât şi ai puterii admiţând însă că scăderea preţului la pâine este mai mică decât cea prognozată.
   
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a susţinut, în intervenţia sa, că Executivul a păşit cu stângul în acest pariu.
   
"Reducerea la pâine este una dintre măsurile la care noi am subscris, pentru că oricine ar dori ca preţul alimentului principal în ţară să fie mai redus, cu atât mai mult cu cât această reducere era cu titlu de experiment, în sensul în care, dacă ea reuşeşte, va fi aplicată şi la alte produse de larg consum şi lucrul acesta ar putea să ducă la o viaţă ceva mai bună a majorităţii cetăţenilor, la o compensare a scăderilor de cumpărare din cauza inflaţiei, a veniturilor reduse", a spus acesta, potrivit Mediafax.
   
El a adăugat că, din păcate, după numai o lună de aplicare, "se întâmplă ceea ce era de aşteptat", respectiv scăderea preţului nu este cea prognozată de 15-16 procente, ci este doar de jumătate.
 
"Pariul pe care îl fac cu Guvernul este acela că spre sfârşitul anului preţul va tinde să se egalizeze cu cel care a fost înainte", a declarat democrat-liberalul, care a estimat că "lucrurile vor evolua în direcţia creşterii preţului pâinii".

În replică, liderul senatorilor PSD, Ilie Sărbu, a arătat că decizia Guvernului este "un pas" important, care trebuie susţinut şi de alte instituţii şi organisme de control, deşi a admis, în parte, constatările colegului său de la PDL.

Ordonanţa pentru modificarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, adoptată fără amendamente de Senat, mai prevede introducerea mecanismului taxării inverse pentru livrările de energie către comercianţi persoane impozabile şi pentru tranzacţiile cu certificate verzi, majorarea nivelului accizelor pentru alcool etilic de la 750 euro/hl alcool pur la 1000 euro/hl, extinderea sferei de aplicare a accizelor nearmonizate pentru mai multe produse de lux (bijuterii din aur sau platină, confecţii din blănuri naturale, iahturi şi ambarcaţiuni pentru agrement, autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare sau egală cu 3000 cm cubi, arme de vânătoare şi cartuşe cu glonţ).
   
Senatul a adoptat proiectul de act normativ, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 69 de voturi "pentru", trei voturi "împotrivă" şi 11 abţineri.

×
Subiecte în articol: grau
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close