Antena 3 Actualitate Senatul dezbate miercuri dacă cei condamnaţi penal pot candida la alegerile prezidenţiale

Senatul dezbate miercuri dacă cei condamnaţi penal pot candida la alegerile prezidenţiale

27 Sep 2017   •   09:31
Senatul dezbate miercuri dacă cei condamnaţi penal pot candida la alegerile prezidenţiale
Sursa foto: Foto: Agerpres.ro

Comisia juridică a Senatului dezbate, miercuri, proiectul de lege iniţiat de de parlamentarii PNL şi USR, care introduce interdicţia candidaturii persoanelor cu condamnări penale la alegerile prezidenţiale.

Proiectul vizează modificarea articolului 28 al Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României prin introducerea unui nou alineat care prevede că ”nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au suferit condamnări penale definitive”.

În expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii invocă existenţa unei prevederi similare pentru membrii Guvernului. 

”În lumina deciziei Curţii Constituţionale care a găsit ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate la Legea 90/2001 şi care astfel interzice persoanelor condamnate definitiv să facă parte din Guvernul României, este imperios necesar ca legislaţia română să aibă astfel de prevederi şi în ceea ce priveşte posibilitatea de a candida la funcţia de preşedinte al României”, susţin iniţiatorii.

Senatul este prima Cameră sesizată pentu acest proiect de lege, iar termenul elaborării raportului de către Comisia juridică este de 10 octombrie. Avizul Comisiei de administraţie publică a fost negativ.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
x close