Antena 3 CNN Actualitate Românii, discriminați în Miercurea Ciuc - sentință definitivă

Românii, discriminați în Miercurea Ciuc - sentință definitivă

Românii, discriminați în Miercurea Ciuc - sentință definitivă
Sursa foto: foto: wikipedia.org
25 Apr 2016   •   18:46

Primarul UDMR al municipiului Miercurea Ciuc a pierdut definitiv și irevocabil acțiunea prin care a încercat să anuleze în instanță o decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din luna septembrie 2014 care a constatat caracterul discriminatoriu la adresa cetățenilor români nevorbitori ai limbii maghiare al modului de inscripționare a unor indicatoare rutiere din centrul municipiului Miercurea Ciuc, indicatoare inscripționate mai întâi în limba maghiară și abia după aceea în limba oficială de stat, potrivit scrie jurnalistul Dan Tanasă pe blogul său.

sursa: dantanasa.ro


Curtea de Apel Târgu Mureș a respins în iunie anul trecut acțiunea primarului UDMR din Miercurea Ciuc, la momentul faptelor Róbert Kálmán Ráduly, iar acesta nu a formulat recurs, ceea ce face ca decizia instanței să fie definitivă.

CNCD nu a aplicat nicio sancțiune în acest caz, în ciuda faptului că primarul din Miercurea Ciuc nu era la prima abatere iar fapta acestuia este îndreptată împotriva întregii comunități de români din oraș. Deși a recomandat primarului din Miercurea Ciuc se schimbe ordinea de inscripționare a indicatoarelor și a decis monitorizarea situației pe o perioadă de 3 luni, CNCD nu a luat nicio măsură pentru ca discriminarea pe citerii etnice a românilor din Miercurea Ciuc să înceteze.

În acest moment situația este neschimbată în Miercurea Ciuc, mai multe indicatore rutiere fiind inscripționate mai întâi în limba maghiară, scrie Dan Tanasă.

Inscripționarea indicatoarelor rutiere pe care limba minorității apare deasupra limbii oficiale de stat constituie discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români.

×
Subiecte în articol: miercurea ciuc
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close