Antena 3 CNN Actualitate Sevil Shhaideh a declarat în instanță că nu înțelege acuzaţiile care i se aduc în dosarul Belina

Sevil Shhaideh a declarat în instanță că nu înțelege acuzaţiile care i se aduc în dosarul Belina

Sevil Shhaideh a declarat în instanță că nu înțelege acuzaţiile care i se aduc  în dosarul Belina
11 Iun 2019   •   12:44

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh a afirmat, marţi, în faţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, că nici la acest moment nu înţelege acuzaţiile care i se aduc în dosarul privind mutarea insulei Belina în patrimoniul CJ Teleorman, în care este judecată pentru fapte de corupţie. 

Tribunalul Bucureşti a reluat, marţi, dezbaterile în dosarul 'Belina', iar judecătorul de caz le-a citit celor trimişi în judecată drepturile şi i-a întrebat dacă recunosc faptele pentru a beneficia de reducerea pedepselor. 

"Nici până astăzi, după ce am analizat actele, nu înţeleg faptele pentru care am fost acuzată. Nu solicit procedura simplificată", a spus Shhaideh în faţa instanţei. 

La proces a fost şi Adrian Ionuţ Gâdea, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, care de asemenea nu a recunoscut faptele de care este acuzat. 

Shhaideh şi-a rezervat dreptul de a anunţa pe parcursul procesului dacă doreşte să dea declaraţii, în vreme ce Gâdea a spus că va da declaraţie la termenul viitor al procesului. 

Avocaţii celor din dosar au mai cerut audierea fostului administrator public şi a prefectului judeţului Teleorman. 

Tribunalul Bucureşti a stabilit reluarea dezbaterilor şi audierea inculpaţilor care doresc să facă declaraţii în data de 10 septembrie. 

Sevil Shhaideh, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul "Belina", fiind acuzată de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis pe 26 iunie 2018, Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. Pentru complicitate la săvârşirea aceleiaşi infracţiuni a fost deferită justiţiei şi Ionela Stoian (fostă Vasile), director în cadrul MDRAP la data faptelor. 

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Adrian Ionuţ Gâdea, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, acuzat de complicitate şi participaţie improprie la abuz în serviciu; Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, acuzată de fals intelectual; dar şi Rodica Guşă, asistent registrator la Biroul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, pentru fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale). 

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, iar, după doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. 

Potrivit anchetatorilor, insula Belina şi braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. 

"Concret, în perioada 23 septembrie - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din insula Belina şi braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta - în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale", se precizează în comunicatul DNA. 

Conform procurorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei, pe parcursul circuitului de avizare, formulaseră deja observaţii prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close