Antena 3 CNN Actualitate Sfat de sănătate. Ce impact emoțional are divorțul asupra copilului

Sfat de sănătate. Ce impact emoțional are divorțul asupra copilului

Odată cu libertatea părinților vine și suferința copiilor. Psihologul Andra Zaharia, a vorbit la Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, despre ce impact are divorțul asupra psihicul copiilor. Conform psihologului, acest șoc trăit de copii este ca moartea unui apropiat pentru noi adulții. Specialistul ne spune cum îi facem pe cei mici să treacă mai ușor peste această perioadă critică.

Sfat de sănătate. Ce impact emoțional are divorțul asupra copilului
Sursa foto: Pixabay
de Andreea Cigolea    |    02 Oct 2020   •   10:40

''Din păcate, copilul este cel care plătește polițele. Oricum ar fi să o luăm, trauma este mai mare pentru copil decât este pentru părinte. Părintele se poate simți eliberat, bine în urma deciziei pe care a luat-o, dar copilul este cel care trăiește tot impactul emoțional.

De cele mai multe ori, copiii habar nu au de conflictele dintre părinți, decât daca acestea sunt la vedere. Dacă sunt conflicte tacite, mocnite, ei se trezesc brusc cu o informație din partea părinților, cum că mami și tati au hotărăsc că nu se mai iubesc și că ar trebui să își vadă separat de drum. Tu vei rămâne cu mama, vei locui și cu mama și cu tata.

Psihologul spune că impactul emoţional este unul destul de mare pentru copil, atunci când află că părinţii lui divorţează.

 

În momentul aceala, toată baza de siguranță, familia, se destramă și copilul este undeva în aer. Dacă fi să o luăm ca impact emoțional, am putea chiar să o compărăm cu emoția pe care ar putea să o simtă în urma unui deces a unei persoane foarte apropiate. Cam acesta este impactul pe care îl are divorțul părinților asupra copiilor.

În momentul în care se comunică ideea de divorţ copilului, ambii părinţi să fie de faţă, să nu se acuze unul pe celălalt, să nu dea vină. Ce ar mai putea fi de ajutor, ar fi sinceritatea. Să nu ascundem copilului motivele pentru care lucrurile nu mai funcţionează, pentru că el oricum le va afla'', a spus Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ.

×
Subiecte în articol: divort
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close