Antena 3 CNN Actualitate Ce este o urgență medicală și când trebuie să mergem neapărat la medic. Dr. Zamfir: ”Sângerarea în scaun, prim semn de boală”

Ce este o urgență medicală și când trebuie să mergem neapărat la medic. Dr. Zamfir: ”Sângerarea în scaun, prim semn de boală”

Când trebuie să ne prezentăm de urgență la medic și care sunt afecțiunile pe care nu trebuie să le amânăm sub nicio formă? Chirurgul Radu Zamfir ne spune când trebuie să trecem peste frica generată de pandemia de coronavirus și să ne prezentăm urgent la spital.

Ce este o urgență medicală și când trebuie să mergem neapărat la medic. Dr. Zamfir: ”Sângerarea în scaun, prim semn de boală”
de Andreea Cigolea    |    02 Dec 2020   •   09:55

”Când vorbim despre intervențiile chirurgicale, există un termen care se cheamă ”abdomenul acut chirurgical”. Practic, acesta este un tablou clinic al unei suferințe acute care nu trebuie amânată sub nicio formă. Abdomenul acut chirurgical se manifestă, pe lângă alte simptome de însoțire, cu dureri violente, pacientul adoptând poziții antalgice, practic durerea îl obligă să stea ghemuit sau să stea întins la pat. 

Aceste simptome pot fi însoțite de grețuri, vărsături, de febră, și reprezintă o afecțiune acută care sub nicio formă nu trebuie amânată. Poate reprezenta o perforație de organ cavitar, cum ar fi o perforație de stomac, un ulcer perforat, poate reprezenta o complicație a unei apendicite acute, care poate genera o peritonită, acea peritonită putând avea diverse  alte etiologii”, povestește medicul. 

”Sunt afecțiuni care, într-adevăr, pot suporta o oarecare temporizare”

”Sunt afecțiuni care, într-adevăr, pot suporta o oarecare temporizare. De exemplu o hernie necomplicată, care se reduce și nu doare. În afară de hernie, aș putea să mă gândesc la o patologie foarte bine reprezentată în populație. Vorbim despre o colecistită cronică, litiazică, mai ales că vin excesele alimentare și aceste excese generează apariția colicilor biliare. Trebuie să nu uităm că aceste episoare dureroase pot general complicații redutabile cum ar fi pancreatita acută. Practic, prin migrarea unui calcul din vezica biliară, evacuarea sucului pancreatic poate fi stânjenită și poate genera o pancreatită a cărei mortalitate într-o anumită etapă a bolii poate fi chiar de 50%”, mai spune Radu Zamfir.

Potrivit medicului, o altă urgență medicală care trebuie evaluată este prezența sângelui în scaun, pentru că poate fi semnul unei boli grave. 

”Fiecare boală are niște semne inițiale. Primul lucru pe care trebuie să îl facă este să se prezinte la medic. În momentul în care îl examinează se gândește în prima etapă, ca posibilitate de sângerare, de la nivelul unor hemoroizi, dar nu trebuie să iasă din calcul nici posibilitatea unei tumori mai sus, pe colon. 

Colonoscopia infirmă o patologie tumorală situată la nivelul colonului, care explică acea sângerare din scaun ca prin semn de boală”, declară medicul. 

Patologiile oncologice pun viața în pericol

Potrivit medicului, patologiile oncologice trebuie evaluate imediat. 

”Patologia oncologică este, de obicei, o patologie care nu omoară omul în timp foarte scurt. Să luăm, de exemplu, o tumoră la sân. Secvența terapeutică în această patologie este în funcție de extinderea tumorii inițiale, iar în anumite circumstanțe primul pas este chirurgia urmând a fi însoțită de chimioterapie, plus/minus radioterapie. În alte situații, când tumora este mai mare, primul pas este chimioterapia, urmând apoi să se efectueze operația. 

Pericolul ar fi ca acea boală să evolueze natural, mai ales dacă este într-o formă complicată, poate fi chiar amenințătoare de viață. De aceea pacientul trebuie să treacă peste reținerile legate de existența pandemiei și să meargă la doctor dacă are un motiv întemeiat pentru a face lucrul acesta”, a concluzionat doctorul Radu Zamfir. 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Radu Zamfir boala sange
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close