Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre condițiile pentru a ieși la pensie anticipat: ”Fără nicio penalizare”

Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre condițiile pentru a ieși la pensie anticipat: ”Fără nicio penalizare”

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat, în direct, la Antena 3 CNN, despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a ieși anticipat la pensie și a făcut precizări legate de posibilitatea a plăti în avans anii de vechime în muncă.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Apr 2024   •   04:00

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat care sunt condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească, pentru a ieși la pensie anticipată.

Regulile în ceea ce privește pensiile românilor se schimbă, de anul acesta, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor.

Potrivit ministrului Muncii, pensia anticipată poate fi luată dacă stagiul cotizare este complet.

”Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și poți să te pensionezi anticipat în două situații: dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv, poți să te pensionezi anticipat, fără nicio penalizare.

Altfel spus, dacă ești un bărbat a cărui vârstă, pentru pensia minimă de limită de vârstă în sistemul public este 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți să ieși la pensie la 60 de ani, fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți să ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, 263/2010 la o penalizare la 24% cât este pe noua lege”, a explicat Simona Bucura Oprescu, în direct, la Antena 3 CNN.

”Se poate cumpăra vechime”

De asemenea, ministrul Muncii a vorbit și despre posibilitatea de a plăti în avans anii de vechime în muncă.

”Se poate cumpăra vechime, vechimea se cumpără retroactiv, poți să-ți cumperi vechime pentru a-ți completa sau pentru a-ți mări contribuțiile. Poți să cumperi până la maxim 6 ani de vechime dacă vrei să-ți cumperi vechime necesară salariului minim pe economie, ar trebui să plătești 825 de lei pe lună”,  a mai explicat ministrul Muncii, în direct, la Antena 3 CNN.

Urmăriți mai jos interviul integral acordat de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.

 

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close