Antena 3 Actualitate Persoanele care au această problemă cu nivelul de colesterol riscă să facă forma severă a infecţiei cu COVID

Persoanele care au această problemă cu nivelul de colesterol riscă să facă forma severă a infecţiei cu COVID

de Adrian Iclozan    |    27 Noi 2020   •   16:20
Persoanele care au această problemă cu nivelul de colesterol riscă să facă forma severă a infecţiei cu COVID
Sursa foto: Pixabay.com

Informaţii recente arată corelarea nivelului de colesterol în sânge cu aşa-numita "explozie de citokine", manifestarea cea mai periculoasă a infecţiei cu coronavirus, care apare în cazurile severe şi poate provoca decesul.

Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a explicat, la Antena 3, ce se înâmplă cu nivelul de colesterol în timpul infecţiei cu coronavirus.

"Specialiştii chinezi au remarcat, primii, că pesoanele cu o severitate mare a infecţiei prezentau analize perturbate din punct de vedere al nivelului de colesterol. Colesterolul 'sănătos', aşa-numitul HDL-colesterol, dar şi colesterolul total, prezentau un nivel mai scăzut în timpul infecţiei, nivel care creştea uşor în perioada de recuperare (...) La apariţia furtunii de citokine este afectată o proteină care realizează biosinteza colesterolului şi acesta ajunge la un nivel foarte scăzut. Acest lucru este asociat cu severitatea bolii. Intervine încă o dată importanţa colesterolului "sănătos", HDL, care se creşte prin alimentaţie sănătoasă şi mişcare. Dacă am avea nivele optime de HDL-colesterol la momentul infectării cu SARS-CoV-2, severitatea bolii ar putea fi mai mică", a spus medicul.

 

×
Subiecte în articol: simona carniciu HDL colesterol severitate

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close