Antena 3 CNN Actualitate Persoanele care au această problemă cu nivelul de colesterol riscă să facă forma severă a infecţiei cu COVID

Persoanele care au această problemă cu nivelul de colesterol riscă să facă forma severă a infecţiei cu COVID

Informaţii recente arată corelarea nivelului de colesterol în sânge cu aşa-numita "explozie de citokine", manifestarea cea mai periculoasă a infecţiei cu coronavirus, care apare în cazurile severe şi poate provoca decesul.

Persoanele care au această problemă cu nivelul de colesterol riscă să facă forma severă a infecţiei cu COVID
Sursa foto: Pixabay.com
de Adrian Iclozan    |    27 Noi 2020   •   16:20

Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a explicat, la Antena 3, ce se înâmplă cu nivelul de colesterol în timpul infecţiei cu coronavirus.

"Specialiştii chinezi au remarcat, primii, că pesoanele cu o severitate mare a infecţiei prezentau analize perturbate din punct de vedere al nivelului de colesterol. Colesterolul 'sănătos', aşa-numitul HDL-colesterol, dar şi colesterolul total, prezentau un nivel mai scăzut în timpul infecţiei, nivel care creştea uşor în perioada de recuperare (...) La apariţia furtunii de citokine este afectată o proteină care realizează biosinteza colesterolului şi acesta ajunge la un nivel foarte scăzut. Acest lucru este asociat cu severitatea bolii. Intervine încă o dată importanţa colesterolului "sănătos", HDL, care se creşte prin alimentaţie sănătoasă şi mişcare. Dacă am avea nivele optime de HDL-colesterol la momentul infectării cu SARS-CoV-2, severitatea bolii ar putea fi mai mică", a spus medicul.

 

×
Subiecte în articol: simona carniciu HDL colesterol severitate
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close