Antena 3 CNN Actualitate Simptomele ușor de neglijat ale hepatitei care trebuie să îi alerteze pe părinți. Carmen Dorobăț: ”Să-l oprească pe copil acasă și să-i facă investigații”

Simptomele ușor de neglijat ale hepatitei care trebuie să îi alerteze pe părinți. Carmen Dorobăț: ”Să-l oprească pe copil acasă și să-i facă investigații”

Primul caz de hepatită cu origini necunoscute a fost depistat şi în România, la o fetiţă de cinci ani. Este un caz "probabil", a precizat ministrul Sănătăţii. Medicul Carmen Dorobăț, profesor doctor și fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, spune care sunt simptomele hepatitei care ar trebui să îi alerteze pe părinți, în contextul reluării cursurilor în școli după vacanța de Paște.

Simptomele ușor de neglijat ale hepatitei care trebuie să îi alerteze pe părinți. Carmen Dorobăț: ”Să-l oprească pe copil acasă și să-i facă investigații”
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2022   •   16:48

„Este o transmitere rapidă, pe cale aeriană, inclusiv prin posibili contacți direcți, adică prin picăturile de salivă care pot rămâne pe anumite suprafețe și cu o mână contaminată să duce, în zona nasului și a gurii. Necălcând pe un teren sigur din punct de vedere medical trebuie să fim atenți la pozițiile de igienă.

Atenție că încep școlile. Ar putea fi o transmitere respiratorie sau prin mâini contaminate. Părinții care merg cu copiii la școală trebuie să fie convinși că acești copii sunt sănătoși. Cei care observă că ceva este în neregulă cu copilul lor, fie că este numai somnolent sau are fenomene digestive care te pot duce cu gândul și la alte infecții digestive este bine să oprească copilul acasă și să-i facă investigații.”, a declarat Carmen Dorobăț, la Antena 3.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârsta de până la 16 ani. Potrivit OMS, cel puţin un copil dintre aceştia a murit şi alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Foarte mulţi pacienţi au raportat probleme gastrointestinale - dureri, diaree, vărsături şi niveluri crescute de enzime hepatice, fără febră. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Marea Britanie, Spania, Israel, Danemarca, Italia, dar şi în România. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate la mijlocul săptămânii, cu privire la cazuri de hepatită cu origini necunoscute.

 

×
Subiecte în articol: Carmen Dorobăț hepatita simptome
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close