Antena 3 CNN Actualitate Simularea care arată cum ar fi afectată România de un nor radioactiv de la centrala nucleară Zaporojie

Simularea care arată cum ar fi afectată România de un nor radioactiv de la centrala nucleară Zaporojie

Inginer Petre Min, coordonatorul Compartimentului de Urgențe Radiologice CNCAN, a prezentat, la Antena 3, simularea făcută în acest weekend, de specialiștii români, privind evoluția unui potențial nor radioactiv, în cazul unui incident la centrala nucleara Zaporojie din Ucraina.

de Mia Lungu    |    21 Aug 2022   •   11:31

"Vedeți, această simulare este făcută pe culori, care să înțelegem care sunt potențialele consecințe dacă la Zaporojie se va întâmpla ceva. Atâta timp cât vom rămâne în zona albastră și zona verde, consecințe radiologice nu ar pune în pericol sănătatea oamenilor", a explicat Inginerul Petre Min, la Antena 3.

"Simularea este făcută pentru datăade ieri și dată de astăzi. Dacă ar fi avut loc un eveniment pe acel amplasament, cam asta ar fi fost direcția. În 24 de ore, acel potențial nor radioactiv, nu ar fi atins granițele României. Ne situăm cu norul în partea de Nord, deasupra României. Chiar dacă ar fi continuat acest traseu, se întinde pe culoarea albastră, care conform calculelor este o culoare de siguranță.

Traiectoria norului radioactiv este influențată de condițiile meteo. Direcția vântului este foaarte importantă și viteză vântului. Sunt și alți parametri care pot influență. În primul rând, modul de dispersie al materialului radioactiv în aer. Dar, prin prisma faptului că suntem la o distanță de aproximativ 800 de km de această centrală, avem o marjă foarte mare de siguranță. Dispersia până în granițele țării noastre este destul de mare.

Facem aceste simulări de când armata rusă a ocupat Ucraina. Și nu a fost nicio evoluție în ceea ce privește funcționarea instalației. Când facem acest simulări caculăm probabilitatea pentru un accident din cauza nefuncționării sistemelor. În primul rand, ar trebui să mergem pe premisa că, atât Rusia și Ucraina, înțeleg ce reprezintă consecințele unui accident și nu ar pune în pericol funcționarea instalației", a mai precizat expertul.

 

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close