Antena 3 CNN Actualitate Sindicaliştii nu exclud noi proteste dacă nu se plătesc sporurile sau se reia concediul forţat

Sindicaliştii nu exclud noi proteste dacă nu se plătesc sporurile sau se reia concediul forţat

Sindicaliştii nu exclud noi proteste dacă nu se plătesc sporurile sau se reia concediul forţat
29 Dec 2009   •   10:48


Semne rele anul are, mai ales pentru bugetari. Neplata sporurilor, a orelor suplimentare, ba chiar reluarea concediului forţat fără plată sunt doar câteva dintre măsurile care ar putea fi luate în calcul de Guvern pentru reducerea cheltuielilor. Şi asta deorece Legea unică de salarizare care va intra în vigoare la anul conţine anumite prevederi care nu-i pun la adăpost pe angajaţii la stat de toate aceste măsuri, ba dimpotrivă, susţin sindicaliştii.

În pofida asigurărilor date de Executiv că salariile fie vor stagna, fie vor creşte etapizat, odată cu introducerea noii grile stabilite de Legea unică de salarizare, sindicaliştii se tem că anul viitor va aduce atât noi reduceri de venituri, cât şi mii de disponibilizări.

Iar unul dintre mecanismele prin care s-ar putea opera reducerile de cheltuieli este neplata sporurilor salariale care depăşesc 30 la sută. La care s-ar mai putea adăuga şi obligativitatea unor noi zile libere fără plată. Cel puţin asta susţin sindicaliştii din administraţia publică, care nu exclud, în aceste condiţii, noi proteste.

Un alt motiv de nemulţumire al acestora se leagă de neplata orelor suplimentare. Se pare că noua lege interzice compensarea în bani a orelor lucrate peste program. În cel mai bun caz, acestea ar urma să fie răsplătite de stat doar cu zile libere.

Pe scurt, un alt motiv de nemulţumire pentru sindicalişti, în special pentru cei din sănătate, ale căror venituri ar fi reduse, astfel cu 20 - 30 %. De cealaltă parte însă, reprezentanţii Ministerului Muncii au dat asigurări că nu se pune problema ca salariile bugetarilor să sufere modificări în minus, comparativ cu cele din decembrie anul acesta.

Mai mult, o comisie care să vegheze la aplicarea legii unice de salarizare ar putea fi contituită, de la anul, în baza unei hotărâri de guvern.

Antena 3


×
Subiecte în articol: bugetari
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close