Antena 3 CNN Actualitate Sindicatul Cartel Alfa cere demisia ministrului Muncii

Sindicatul Cartel Alfa cere demisia ministrului Muncii

Sindicatul Cartel Alfa cere demisia ministrului Muncii
de S.T.    |    04 Apr 2017   •   19:20

Confederaţia Sindicală Cartel Alfa îi solicită prim-ministrului României, Sorin Grindeanu, demiterea Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, şi a ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, pentru modul în care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare, consultările pe acest proiect fiind "o caricatură".

„CNS Cartel ALFA vă solicită demiterea de urgenţă a Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social pentru modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare şi consultarea cu partenerii sociali”, se menţionează într-o scrisoare deschisă adresată premierului.

Reprezentanţii confederaţiei susţin că membrii Guvernului impun legi „cu efecte dezastruoase” în baza unei proceduri care elimină dialogul social.

„Sunteţi de acord, aşa cum v-aţi exprimat şi în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social de săptămâna trecută că, pentru a fi aplicate pe termen lung şi pentru a avea o predictibilitate în timp, proiectele de lege trebuie atent analizate, discutate şi agreate cu toate părţile implicate. În practică, dincolo de declaraţii, membrii guvernului actual acţionează exact de aceeaşi manieră precum Guvernul Boc, care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, în baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partenerii sociali. Costurile, sociale şi economice şi chiar politice ale acestei abordări le-am putut constata ulterior cu toţii”, se precizează în scrisoarea deschisă.

Membrii CNS Cartel Alfa susţin că, în ceea ce priveşte proiectul legii salarizării unitare în sectorul public, organizaţiile sindicale deţin o largă expertiză sectorială şi inter-sectorială cu care pot contribui, alături de membrii şi experţii Guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor privind eliminarea discrepanţelor salariale, echivalarea funcţiilor între sectoarele de activitate şi definirea principiilor legii în mod corect, astfel încât rezultatul să fie o lege clară, echitabilă şi durabilă.

„Cu toate acestea, după aproape trei luni de la iniţierea ei, încă nu avem un draft al proiectului de lege, consultările s-au făcut numai în câteva sectoare şi numai pe grila lor, aceste consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură. Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni şi pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv şi disparat, apoi confiscate”, mai spun sindicaliştii.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close