Antena 3 CNN Actualitate Sindromul post-concediu. Vacanţele, mai obositoare decât serviciul pentru patru din zece europeni

Sindromul post-concediu. Vacanţele, mai obositoare decât serviciul pentru patru din zece europeni

Sindromul post-concediu. Vacanţele, mai obositoare decât serviciul pentru patru din zece europeni
Sursa foto: Foto: freakonomics.com
09 Ian 2013   •   07:44

Concediile sunt mai obositoare decât serviciul pentru patru din zece europeni. Oamenii se întorc la muncă stresaţi, nervoşi şi prost dispuşi, spun cercetătorii. Aceştia au găsit şi o denumire pentru asta: sindromul post-concediu. Dau asigurări însă că totul revine la normal în numai două săptămâni, după ce angajaţii se obişnuiesc din nou cu munca.

Cu gândul, încă, la sarmalele de sărbători, românii se obişnuiesc cu dificultate în primele zile de muncă. Stările de depresie şi de plictiseală dispar în două săptămâni. Şi sunt perfect justificate, spun psihologii. Apatia şi oboseala se datorează ruperii ritmului cotidian, cu care trebuie să ne readaptăm.

De la demotivaţie completă până la iritabilitate sau chiar insomnii, toate simptomele indică existenţa sindromului post-concediu. De care suferă, aparent fără motiv, 30 la sută dintre persoanele de pe glob.

Aşa se explică şi faptul că productivitatea angajaţilor scade în prima jumătate a lunii ianuarie. Iar mulţi dintre ei ajung să se simtă vinovaţi.

Specialiştii spun că, pentru a ieşi mai uşor din starea de apatie, ar trebui să începem, încă de acum, să facem planuri pentru următorul concediu.

×
Subiecte în articol: vacante concediu
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close