Antena 3 Actualitate Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment: Judecătorii au respins planul de redresare al companiei

Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment: Judecătorii au respins planul de redresare al companiei

de Mia Lungu    |    01 Iul 2021   •   11:56
Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment: Judecătorii au respins planul de redresare al companiei
Sursa foto: mapio.net

Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment, la opt ani de când îşi ceruse insolvenţa, după ce magistraţii dâmboviţeni au respins, miercuri, planul de redresare al companiei.

„În temeiul disp. art. 107 alin. 1 lit. C din Legea nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, dispune începerea procedurii falimentului debitoarei COS Târgovişte SA”, se arată în soluţia dispusă miercuri.

Magistraţii au mai dispus:

- dizolvarea societăţii debitoare si ridicarea dreptului de administrare al acesteia;

- notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor si Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pentru efectuarea menţiunii, precum si publicarea în Buletinul procedurilor de insolvenţă;

- fixează termenul limită pentru depunerea cererilor creanţelor născute în cursul procedurii la 13 08 2021;

- fixează termenul limită pentru verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea si comunicarea tabelului suplimentar al creanţelor la 27 08 2021;

- fixează termenul limită pentru depunerea contestaţiilor la creanţele născute in cursul procedurii la 10 09 2021;

- fixează termenul limită pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 30 09 2021.

- acordă termen pentru continuarea procedurii la 19 10. 2021.

Potrivit informaţiilor publicate miercuri de profit.ro, Planul de reorganizare modificat şi completat, votat de creditori, dar respins acum de instanţă, prevede "începerea de urgenţă a procedurii de vânzare prin licitaţie publică a activului funcţional COS Târgovişte prin transfer de active (activitate)".

Suma încasată din vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei. DEER a cerut "deschiderea procedurii falimentului faţă de COS Târgovişte SA ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată privind creanţa curentă în sumă de 3.255.350,39 lei".

COS Târgovişte, aflat de aproape 8 ani în insolvenţă, este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel şi este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acţiuni.

Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov. Cel mai mare creditor al combinatului, care a şi propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acţionariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deţine creanţe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgovişte.  

Aproape toţi salariaţii COS Târgovişte au fost concediaţi, ca urmare a opririi producţiei, fiind păstraţi doar cei necesari continuării procedurii de insolvenţă, ţinerii în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservării echipamentelor.

Statul a renunţat la „naţionalizarea” combinatului La finalul lunii noiembrie 2020, ministrul de atunci al Economiei, Virgil Popescu, anunţa că activele funcţionale ale COS Târgovişte vor fi preluate de stat în contul datoriilor la ANAF, de către o societate comercială nou înfiinţată în subordinea Ministerului Economiei, care va prelua inclusiv salariaţii combinatului.  

"...Ordonanţa 60, care a fost publicată în Monitorul Oficial (...) va fi aplicată la COS Târgovişte, activul funcţional industrial, ca un tot, va fi preluat în contul datoriilor pe care le are la ANAF. Aştept în cursul săptămânii viitoare, ziua de 2 decembrie, colega mea secretar de stat Nicolescu împreună cu cei de la Politici Industriale se vor întâlni cu lichidatorul judiciar, cu administratorul special, la Târgovişte s-au făcut paşi deja în avans (...), s-au făcut analize şi vă spun că în foarte scurt timp planul de reorganizare va fi modificat în aşa fel încât să poată activul funcţional industrial să poată fi preluat", a spus ministrul Economiei.  

Noua societate urma să se înfiinţeze şi să funcţioneze în subordinea Ministerului Economiei şi să preia şi salariaţii de la COS Târgovişte.  

"Se va înfiinţa o nouă companie, curată, fără nicio datorie, aici, la Târgovişte, cu acel activ funcţional industrial. Ceea ce e foarte important de ştiut e că în definiţia activului funcţional industrial intră inclusiv transfer de afaceri, ceea ce înseamnă şi dumneavoastră salariaţi, deci nu vorbim că nu veţi fi salariaţi în această nouă societate cu acest activ funcţional industrial şi îl vom repune în circuitul economic într-o nouă companie fără datorii deţinută de Ministerul Economiei", declara atunci ministrul Virgil Popescu.  

Acesta spunea că la COS Târgovişte se va fabrica oţel beton necesar în construcţii. Pe întreaga durată a anului 2020, COS Târgovişte a avut sistată activitatea de producţie. În anii anteriori au fost demolate mai multe hale din cadrul combinatului.

În luna februarie 2013, pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close