Antena 3 CNN Actualitate Singurul parlamentar român din Canada: Ce este un traseist? Nu avem aşa ceva

Singurul parlamentar român din Canada: Ce este un traseist? Nu avem aşa ceva

Singurul parlamentar român din Canada: Ce este un traseist? Nu avem aşa ceva
Sursa foto: Foto: canada-maps.org
06 Aug 2011   •   13:40
Corneliu Chişu este singurul parlamentar român din Canada. Chişu face parte din Partidul Conservator şi a acordat un interviu pentru Jurnalul Naţional.

Actualul demnitar canadian a părăsit România în 1976. După plecarea din ţară, Chişu s-a stabilit mai întâi în Italia, unde s-a şi căsătorit cu fiica unui general.

Deputatul canadian priveşte cu ochi buni evoluţia României plecând de la momentul 1989 şi consideră că societatea românească s-a apropiat de civilizaţia occidentală: “Situaţia este înspre foarte bine. România a avut o dezvoltare exponenţială.”

El a explicat că, în sistemul electoral canadian, unele persoane donează pentru că ele cred în partidul respectiv, dar nu cer altceva în schimb, ulterior.

“Crezi într-o anumită doctrină, donezi bani ca partidul să fie ales. Nu există mită electorală. Nu cunosc cum e situaţia în România, dar nu există mită electorală în Canada, cel puţin în alegerile federale”, a subliniat Chişu.

Fiind plecat din ţară de 35 de ani, deputatul canadian nu a înţeles termenul “traseist”. După ce a fost lămurit, Chişu a spus, simplu, că în Canada nu există aşa ceva.

“Nu avem aşa ceva. Rar se întâmplă ca un membru al partidului să treacă de cealată parte, extrem de rar. Nu cunosc ca cineva care a trecut dintr-un partid în altul să fie vreodată revotat în Parlament. Alegătorul te alege pe o platformă a partidului respectiv. În momentul în care treci la alt partid, nu mai poţi fi reales”, a spus Chişu.

 

×
Subiecte în articol: parlamentar Canada Partidul Conservator
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close