Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei. Augustin Lazăr, protocol cu judecătorii

Sinteza zilei. Augustin Lazăr, protocol cu judecătorii

Sinteza zilei. Augustin Lazăr, protocol cu judecătorii
Sursa foto: foto: Agerpres
29 Noi 2018   •   22:20

Mihai Gâdea a prezentat, joi, la "Sinteza Zilei", un nou document-bombă.

Este vorba despre protocolul încheiat de Augustin Lazăr în 2015, cu un an înainte să devină procuror general, cu magistrații Curții de Apel Alba Iulia.

"Parchetul 'Albalux' și-a dat mâna cu instanța 'Albalux' și au făcut un pact de colaborare. Este o anomalie, pentru că instanța are rolul ei în procese, iar parchetele, la rândul lor, au rolul lor.

Potrivit acestui document, parchetul domnului Lazăr se obligă să furnizeze celor de la Curtea de Apel Alba Iulia documente, rechizite, adică lucruri pe care oricum le-ar fi furnizat, însă în contrapartidă Curtea de Apel Alba Iulia se obligă să ofere Parchetului acces la documente și la sistemul ECRIS, adică lucruri care nu trebuiau să ajungă sub ochii procurorilor neapărat în timp real", a explicat Bianca Nae, șefa Departamentului Investigații Antena 3.

Prin documente în dosar se înțeleg toate documentele generate în aplicatia ECRIS : încheieri de ședință, hotărâri de dezinvestire(sentinte, decizii), acte de procedură, declarații de inculpat/parte vătămată/martor, precum și documente scanate (cereri de sesizare a instanței – rechizitorii, plângeri, contestații, cereri de sesizare a instanței în căile de atac, memorii, note scrise), acte realizate în cursul urmăririi penale și transmise de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, conform pct. 3.2 din protocol.

Documente la care până la acea dată aveau acces doar judecătorii Curții de Apel Alba Iulia, ajung extrem de ușor, datorită acestui protocol, la dispoziția procurorilor lui Augustin Lazăr.

"Numai că, asa cum se aduc tot mai multe acuze in ultima vreme, accesul nelimitat la aplicatia ECRIS era doar un ”carlig” folosit pentru o colaborare mult mai intensa intre procurori si judecatori, dupa cum au iesit la iveala si in alte protocale aidoma celui semnat de Augustin Lazar", subliniază jurnaliștii de la Național, cei care au prezentat în premieră documentul.

 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei Augustin Lazar
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close