x close

Sinteza zilei: Care este prioritatea zero care ar putea salva România

de A.M.P    |    15 Oct 2013   •   22:07
Sinteza zilei: Care este prioritatea zero care ar putea salva România 482

În ediţia de marţi seară a emisiunii "Sinteza zilei" de la Antena 3, Mihai Gâdea şi-a propus să afle care este prioritatea zero a României. Pentru acest lucru, cele cinci domenii importante ale unei societăţi au intrat în competiţie, alături de vedetele trustului Intact.

Echipa numărul 1 - Economia. Căpitan de echipă: Adrian Măniuţiu. Membri: Sabina Iosub, Oana Stănciulescu, Marius Ioniţă. Invitat special: Antreprenorul Marius Ghenea

Aceasta este pledoaria pentru Economie


Echipa numărul 2 - Educaţia. Căpitan de echipă: Carmen Avram. Membri: Mihaela Bârzilă, Andreea Stroe, Laura Nureldin. Invitat special: fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu

"Educaţia este pentru o ţară, ceea ce rădăcina este pentru un arbore. Dacă rădăcina e puternică şi sănătoasă, din ea creşte o tulpină viguroasă, nişte ramuri cu multă sevă, pe care cresc fructe, care se dezvoltă şi care ajung până la urmă să dea naştere unor noi arbori. Dacă rădăcina e bolnavă, arborele nu se mai poate apăra. El este cotropit de dăunători, de paraziţi, de buruieni care încep să urce pe el, să mănânce din el, să îi ia toată seva şi în final, să îl omoare", a spus Carmen Avram, în pledoaria sa pentru Educaţie.


Echipa numărul 3 - Sănătatea. Căpitan de echipă: Ioana Răduca. Membri: Ivona Roşu, Lorena Burlacu, Andreea Dumitrache, Anisa Lupu. Invitaţi speciali: secretarul de stat Raed Arafat şi profesorul Ioan Lascar

Raed Arafat: Dacă populaţia suferă, economia suferă. Dar sănătate fără educaţie nu există

Aceasta este pledoaria pentru Sănătate


Echipa numărul 4 - Justiţia.
Căpitan de echipă: Dana Grecu. Membri: Maria Coman, Nadina Câmpean. Invitaţi speciali: avocatul Lucian Bolcaş, directorul executiv al Transparency International România Victor Alistar.

Aceasta este pledoaria pentru Justiţie


Echipa numărul 5 - Cultură. Căpitan de echipă: Adrian Ursu. Membri: Loredana Cofar, Ela Crăciun, Raluca Tache. Invitat special: maestrul Dinu Săraru.

Maestrul Dinu Săraru: Trebuie să ne recâştigăm identitatea naţională şi de spirit

Aceasta este pledoaria pentru Cultură

Juriul este format din Mircea Badea, Alessandra Stoicescu şi Răzvan Dumitrescu.

"Un popor needucat este mult mai uşor de condus ca o turmă. Nu ştie care îi sunt drepturile, (....) ce să facă. Nu poţi să faci excelenţă în sănătate fără să nu fii educat, nici măcar să numeri banii", a subliniat juratul Alessandra Stoicescu la Antena 3.

"Cel mai mult reacţionez la justiţie"
, a afirmat juratul Mircea Badea, care a recunoscut însă rolul educaţiei în societate căci, "e foarte greu să neîndreptăţeşti oameni educaţi".
După aproape patru ore de dezbateri invitaţii lui Mihai Gâdea au fost de acord că toate domeniile prezente sunt esenţiale pentru o Românie mai bună. Raed Arafat şi Marius Ghenea au vorbit despre relaţiile de cauzalitate dintre economie şi sănătate.Adrian Ursu: "Noi ne-am adaptat la abuzuri, la ilegalităţi. Ni se par atât de fireşti, încât nu le mai observăm. Nu contează că cifrele lui Funeriu trebuie să dea bine, aşa că închidem şcoli. A fi om este o valoare pe care o pierdem" a spus căpitanul echipei care a susţinut Cultura."Sunt generaţii care de 23 de ani pierd din cauza sistemului de educaţie. Este important şi valoros fiecare om, dar este groaznic ca o generaţie întreagă să fie pierdută în sistemul de învăţământ" a concluzionat avocatul Lucian Bolcaş."Aş vrea ca justiţia să nu mai fie o prioritate, jos labele de pe justiţie. De asta suntem aici, pentru că justiţia a fost o prioritate. Politicienii n-ar trebui să se mai intereseze atât de ea" este dezideratul Alessandrei Stoicescu.


"Dacă ar fi să zugrăvim o societate funcţională, foarte importantă ar fi cultura. Cine nu are cei şapte ani de-acasă, nu poate să-i facă la fără frecvenţă. Sunt lucruri care se transmit de când eşti copil..Dar într-o societate care trebuie reparată, cred că trebuie început cu justiţia" a spus juratul Răzvan Dumitrescu.


"Cel mai mare câştig ar fi dacă am realiza că avem nevoie de convingeri puternice pentru care să stăm în picioare, să nu stăm în genunchi niciodată" a conchis Mihai Gâdea.

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati