x close

SINTEZA ZILEI. Care sunt erorile capitale care au schimbat România?

de M.T.    |    28 Oct 2013   •   22:22

Peste puţin timp se împlinesc 24 de ani de când a căzut dictatura ceauşistă. Cu această ocazie, Mihai Gâdea i-a provocat pe telespectatori la o dezbatere naţională, în cadrul căreia să răspundă la întrebarea: care sunt erorile capitale făcute de România în aceşti 24 de ani de aparentă libertate?


Punctul de plecare al discuţiei l-a reprezentat un documentar realizat de televiziunea britanică ITV, al cărei protagonistă a fost Nicci Wheeler, o tânără care a fost adoptată la începutul anilor '90 din România, dintr-o familie cu nouă fraţi.

În urmă cu ceva timp, Nicci şi alţi tineri adoptaţi din România au revenit în ţară, în încercarea de a-şi întâlni rudele naturale. Reporterii de la ITV i-au însoţit.

„Alegerile din 1990 au fost prima eroare. Totuşi, n-aş fi foarte supărat pe concetăţenii mei care au comis acea eroare, pentru că, în '90, nu erau pregătiţi să înţeleagă ce înseamnă una sau ce înseamnă monarhia. A doua eroare a fost cam de acelaşi nivel, dar repetată, cu domnul Băsescu, pentru că, după ce am trecut peste problemele create de începutul anilo '90, lucrurile se aşezaseră pe un făgaş care oferea speranţe de progres. Apoi a venit domnul Băsescu şi ne-a spus că nu mai avansăm”, a spus Mugur Ciuvică, unul dintre invitaţii lui Mihai Gâdea la emisiunea "Sinteza zilei".


„În opinia mea, valoarea unei ţări rezidă în calitatea umană şi în resursele naturale ale acesteia. referindu-mă la calitatea umană, nu este suficient să faci un copil şi automat să devii părinte. În România încă se se fac copii pentru a putea trăi din alocaţie, în România încă se fac copii ca să se cerşească cu ei”, a afirmat Oana Florea, director executiv FACIAS.


În opinia lui Mihai Gâdea, cele trei erori capitale care au schimbat România au fost prăbuşirea sistemului de educaţie, modul greşit în care a fost gestionată avuţia naţională şi distrugerea şi abandonarea valorilor naţionale.

Pentru a arăta felul în care se fură în România, Mihai Gâdea a prezentat un document al Corpului de Control al premierului, care vorbeşte despre un contract de 49.958.530 de lei, aproximativ 12 milioane de euro, pentru ceva ce nu există. Cheltuielile cu portalul e-România 2 s-au făcută în plină criză financiară.

„Este un caz în urma căruia trebuia să vedem un adevărat spectacol mediatic la DNA, pe bune de această dată, cu arestări”, consideră Răzvan Savaliuc, de la Lumea Justiţiei.


„Este mai mult decât un păcat, unul major şi pentru care plătim în fiecare zi, faptul că nu avem un pact comun pe educaţie, ceva de care să nu se mai atingă nicio forţă politică odată venită la putere. Şi nu se investeşte ca lumea în educaţie. Pe de altă parte, eu când mă uit la istoria contemporană a României, simt că simbolul demnităţii noastre este, fără dar şi poate, Majestatea sa Regele Mihai. Cred că este omul care ne răscumpără toate păcatele pe care le avem”, a spus europarlamentarul Renate Weber.Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati