x close

Sinteza zilei. Deţinuţii politici, linşaţi de ciomăgarii băsişti

de M.Z.    |    23 Dec 2014   •   22:12
Sinteza zilei. Deţinuţii politici, linşaţi de ciomăgarii băsişti

Mai multe imagini cu deţinutul politic Victor Maghear, ridicat de gorilele lui Băsescu în luna februarie, şi întreaga poveste a bătrânului au fost difuzate, marţi, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

În vârstă de 85 de ani, Maghear a fost condamnat la închisoare de regimul comunist. A plătit cu închisoarea, cu ani lungi de detenţie, o poezie scrisă împotriva regimului comunist.


În prima zi de mandat, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Octav Bjoza, ca un semn de preţuire pentru toţi foştii deţinuţi politic.

Despre articolul apărut în Evenimentul zilei şi semnat Mircea Marian, "Octavian Bjoza, preşedintele AFDPR, decorat de Klaus Iohannis, a participat, în 2009, la o comemorare a martirilor legionari", Mihai Gâdea a spus că este "un linşaj".
Eroul Octav Bjoza a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică în timpul comunismului. "Nu sunt legionar, n-am fost şi e prea târziu să mai devin", a spus Bjoza.


Octav Bjoza, decorat de Iohannis: A fost un lucru extraordinar că s-a gândit la noi, în prima zi de mandat

Şi marţi seara, la Antena 3, Bjoza a întărit ideea că nu a fost legionar. "Am stat deoparte atunci când a fost vorba de mişcarea legionară, în temniţele comuniste nu existau culori comuniste, acolo exista doar partidul luptătorilor anticomunişti".

Despre faptul că el a fost decorat de preşedintele Iohannis chiar în primazi de mandat, Bjoza consideră că, în acest fel, şeful statului încearcă să aşeze pe făgaşul normal situaţia din ţară.

"Faptul că preşedinte în prima lui zi de mandat s-a gândit să ia legătura cu ultimii supravieţuitori ai temniţelor şi ai lagărelor de exterminare comuniste pentru noi a însemnat un lucru extraordinar. O stare de emoţie ne-a bântuit pe toţi, dar impactul a fost extraordinar", a spus Octav Bjoza, marţi, într-o intervenţie telefonică, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

Klaus Iohannis încearcă, prin gestul de ieri, "să aşeze pe făgaşul normal normalitatea din această ţară, atât cât mai există", a adăugat preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.Parteneri
Parteneri
sati