Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei: Mesajul ministrului Tudorel Toader pentru șefa DNA

Sinteza zilei: Mesajul ministrului Tudorel Toader pentru șefa DNA

Sinteza zilei: Mesajul ministrului Tudorel Toader pentru șefa DNA
Sursa foto: Foto: Antena 3
28 Sep 2017   •   21:43

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a refuzat să comenteze demersul șefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a solicita Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile sale cu privire la dosarul „Belina”, pe care le acuză ca fiind de natură să afecteze independența sistemului judiciar. 

”Faptul că doamna procuror-șef a sesizat CSM privind o eventuală afectare a independenței justiției prin declarațiile mele e de competența dansei. CSM va analiza, cu argumente, și analizând discursul meu va decide că da sau că nu. Nu vreau să comentez, doar să exprim din nou ferma convingere și, dacă cineva dorește, citez și din atributiile legale ale ministrului Justitiei, care are și aceasta misiune de a lua poziție publica pentru bunul mers al Justiției. Ministrul Justiției nu e doar prin birouri, el are si misiunea de a observa modalitatea de înfăptuire a justiției, de a lua poziții publice și de a semnala eventualele activități care nu se încadreaza pe coordonatele statului de drept. Nu e prima dată când cineva reclamă un superior ierahic de rang constituţional. Dânsa are drepturi depline, drepturi pe care și le exprimă. Nu comentez”, a spus ministrul Tudorel Toader, la Sinteza Zilei, de la Antena 3.

Potrivit șefei DNA, „ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a făcut o serie de consideraţii de natură juridică, în contextul unor întrebări ale reprezentanţilor mass-media despre o cauză aflată în lucru la procurorii DNA, cunoscută drept 'dosarul Belina'. Astfel, ministrul Justiţiei a afirmat, între altele, că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ".

În susţinerea cererii adresate CSM, Kovesi apreciază că "exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă". 

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close