Antena 3 CNN Actualitate Sinteza zilei: Watergate românesc. Tehnica militară de interceptare și bruiaj, folosită în scopuri politice. Acuzațiile sunt extrem de grave!

Sinteza zilei: Watergate românesc. Tehnica militară de interceptare și bruiaj, folosită în scopuri politice. Acuzațiile sunt extrem de grave!

Sinteza zilei: Watergate românesc. Tehnica militară de interceptare și bruiaj, folosită în scopuri politice. Acuzațiile sunt extrem de grave!
01 Sep 2016   •   22:35

Bianca Nae și Mihai Gâdea au prezentat, la Sinteza Zilei, un document incredibil care ar putea fi considerat Watergate-ul românesc, în care sunt implicate echipamente pentru interceptări ilegale și personaje politice și din serviciile secrete.

Bianca Nae a afirmat că documentul este, de fapt, un denunț făcut la Parchetul General de un ofițer în rezervă al serviciului de informații militare, la adresa lui Gabriel Oprea, la acea vreme ministru al Apărării, și la adresa mai multor militari cu rang înalt în Armata Română.

În acest denunț, care face obiectul unui dosar în cercetare, ofițerul îi acuză că au folosit tehnica Armatei de monitorizare, interceptare și bruiaj în scop personal.

Mai exact, aceștia sunt acuzați că au dislocat, în baza ordinului dat de domnul Oprea, o serie de mașini blindate cu o tehnică specială, într-o cazarmă din Bragadiru și, în timpul sărbătorilor pascale din 2012, au derulat acțiuni ilegale, fără mandat, atât de interceptare dar și de bruiaj ale unor comunicații online, a afirmat Bianca Nae, șefa Departamentului Investigații Antena 3.

În denunțul său, ofițerul în rezervă scrie că îl acuză pe Gabriel Oprea de ”instigare la săvârșirea de fapte penale ale unor persoane cu funcții importante în instituția militară, dar și ale unor categorii de personal militar și civil din cadrul MApN prin încălcarea foarte gravă a prevederilor legii siguranței naționale; de trafic de influență în rândul cadrelor militare în scopul de a-i îndeplini ordine ilegale; de obținerea de foloase necuvenite, altele decât dele legale prin folosirea în scop personal și de grup a personalului specializat, a tehnicii, metodelor și mijloacelor specifice siguranței naționale din domeniul militar; folosirea discreționară a personalului și tehnicii militare, a cazărmilor și obiectivelor militare din Armata României și NATO, deturnarea structurilor, logisticii și a fondurilor operative specifice din domeniul siguranței militare în scop personal, politic și de grup infracțional,; promisiuni de recompensare a personalului militar și civil aservit scopurilor sale ilegale; constituirea de grup infracțional în scopul subminării ordinii constituționale și de drept”.

 În denunț apar și numele unor militari cu funcții înalte în aparatul de stat:
 - generalul Hăpău Marian, Directorul General al Direcției generale de Informații a Apărării (DGIA) din cadrul MApN, la acea vreme sef al Direcției de contrainformații și securitate militară
 - colonelul Vasile Mugurel, ofițer în cadrul DGIA, la acea vreme locțiitorul lui Hapău Marian
 - generalul Dănilă Ștefan, atunci șef al Statului Major General din cadrul MApN.

×
Subiecte în articol: Gabriel Oprea Sinteza Zilei
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close