Antena 3 CNN Actualitate Sistemul sanitar din România ar putea fi reorganizat, din 2012. Care sunt principale schimbări

Sistemul sanitar din România ar putea fi reorganizat, din 2012. Care sunt principale schimbări

Sistemul sanitar din România ar putea fi reorganizat, din 2012. Care sunt principale schimbări
Sursa foto: Foto: debanat.ro
de M.Z.    |    29 Dec 2011   •   14:36

Sistemul sanitar din România ar putea fi reorganizat anul viitor. Proiectul noii legi a sănătăţii a fost postat pe site-ul ministerului, pentru a intra în dezbatere publică.

Principala problemă cu care se confruntă în prezent sistemul medical românesc este cea a costurilor. Mai exact, insuficienţa fondurilor şi, concomitent, cheltuirea lor ineficientă.

Chiar dacă anul trecut bugetele medicale s-au dublat faţă de începutul anilor 2000, acestea rămân în continuare sub media europeană.

Noua lege păstrează sistemul actual de colectare a asigurărilor de sănătate, însă prevede înlocuirea caselor judeţene de sănătate cu unele private, care ar putea gestiona mai bine fondurile.

Legea prevede şi o altă organizare a spitalelor, care la ora actuală înghit peste jumătate din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Potrivit proiectului, unităţile spitaliceşti ar putea avea statut de fundaţii sau chiar de societăţi comericale.

Medicina primară va fi un alt sector în care se înregistrează schimbări. Pe lângă medicul de familie, ar putea apărea medicul angajat direct de către autoritatea locală. Acesta va avea contract direct cu primăria şi va fi angajat în zone izolate sau greu accesibile. Proiectul de lege se află pe pagina Ministerului Sănătăţii şi este supus deocamdată dezbaterii publice.

 




×
Subiecte în articol: sistem sanitar schimbare România fonduri
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close