Antena 3 CNN Actualitate SMS-ul sărbătorește azi cea de-a 30-a aniversare

SMS-ul sărbătorește azi cea de-a 30-a aniversare

SMS-ul sărbătorește azi cea de-a 30-a aniversare. SMS-ul a fost depășit de WhatsApp și de alte aplicații, dar utilizarea sa în scopuri publicitare este încă importantă.

SMS-ul sărbătorește azi cea de-a 30-a aniversare
Sursa foto: getty images; Tom Werner
de Ştefan Petrică    |    03 Dec 2022   •   15:19

Confruntat cu ascensiunea rețelelor sociale și a serviciilor de mesagerie online precum WhatsApp, Messenger și Telegram, SMS-ul este o specie digitală în declin, la 30 de ani de la apariție, însă fără a dispărea din telefoanele noastre mobile.

Unul dintre creatorii SMS-ului, Friedhelm Hillebrand, a stabilit în 1985 numărul total de caractere pe care le poate conține un SMS.

Scriind propoziții la întâmplare, a constatat că aproape întotdeauna a ajuns la 160 de caractere.

Potrivit cifrelor furnizate de ITU, agenția Națiunilor Unite care monitorizează telecomunicațiile, 6000 miliarde de SMS-uri au fost trimise în anul 2014, dovadă a declinului său, în 2016, au fost trimise doar 3.000 de miliarde de SMS-uri în întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare.

10 miliarde este numărul de mesaje SMS trimise în 2021 în Nigeria, în creștere cu 15% față de anul precedent. Motivul? Costul său redus (4 naira, adică 0,008 euro) în comparație cu cel al unei conexiuni la internet (1 euro pentru 2 GB).

Utilizarea SMS-urilor în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a scăzut puternic în 2020, potrivit unui studiu realizat de Organismul autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice. În schimb, mesageria online este din ce în ce mai populară (+54%).

Potrivit firmei americane de cercetare Juniper Research, până în 2023, se preconizează că piața SMS-urilor în scopuri publicitare și tranzacționale va depăși 50 de miliarde de euro la nivel mondial. SMS-urile supraevaluate sau SMS-urile legate de plăți, cunoscute publicului larg prin intermediul emisiunilor de jocuri televizate sau al apelurilor la donații, îi dau un al doilea „suflu”, relatează tf1info.fr.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: SMS aniversare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close