x close

41 ani de la cel mai mare cutremur din România. Dezvăluirile terifiante ale unei supraviețuitoare. „Am stat sub dărâmături patru ore”

04 Mar 2018   •   11:16
41 ani de la cel mai mare cutremur din România. Dezvăluirile terifiante ale unei supraviețuitoare. „Am stat sub dărâmături patru ore”

Pe 4 martie 1977, cel mai mare seism din România, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, a pus la pământ sau a avariat circa 35.000 de locuinţe în doar 56 de secunde, iar peste 700 de întreprinderi au fost afectate.

Cutremurul s-a soldat cu 1.500 de morţi şi alte 11.000 de persoane rănite. Cutremurul care a avut loc la ora 21:22, a produs cele mai mari pagube în Capitală, care este aşezată în zona de impact a seismelor vrâncene.

Gheorghe Mărmureanu a declarat faptul că viitoarul mare cutremur va afecta mai puțin România. Potrivit celui mai renumit seismolog român, cutremurele vrâncene au anumită periodicitate, unele sunt la 37 de ani, altele la 60 de ani sau la 100 de ani.

„Interesant este că toate seismele mari nu au avut cutremure importante înainte. Şi aici este dificultatea cu aceste cutremure din Vrancea, care sunt foarte adânci. Dar nu poţi ţine o ţară sub stres. Ce pot să vă spun este că la viitorul mare cutremur, România va fi mai puţin afectată, unda de şoc se va îndrepta către Kiev şi Chişinău. O cantitate de energie va fi dirijată cum a fost cutremurul din '40”, a spus Gheorghe Mărmureanu, pentru Antena 3.

O supraviețuitoare a cutremurului din 1977 a povestit drama prin care a trecut în momentul în care blocul în care se afla s-a prăbușit. Femeia a stat patru ore sub dărâmături, până a fost găsită și transportat la spital.

„Stăteam la ultimul etaj, a fost o zi normală. Am ajuns acasă la ora 21.00. Am mers la mine, la ultimul etaj, am făcut un duș, acel duș a fost salvator. A început cutremurul. Noi nu aveam noțiuni despre ce să fac. Din instinct, am ieșit din duș, am mers spre ușă. Tocul ușii era de 10 cm, apoi am început să se prăbușească blocul. Am avut hemoragie internă, am stat sub dărâmături patru ore. Nu mă gândeam că am putu fi salvată. Îmi părea foarte rău că mor. Mi se derulau imagini din copilărie, din adolescență. Eram acoperită cu cărămizi. Puteam să respir, dar nu mai puteam să ridic greutatea de pe mine. A fost un haos, o gălăgie foarte mare. După o perioadă a venit armata. De la noi din bloc au fost găsite doar șase persoane. Simțeam cum venea sângele pe gură. Șansa a fost ca să mă găsească”, a povestit Ioana Ionescu, pentru Antena 3. 

 

Citeşte mai multe despre:

supravietuitori cutremur
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati