Antena 3 Actualitate Social A absolvit Universitatea Sorbona, iar acum candidează pentru un loc în Senatul Franţei. Care este povestea unei românce de etnie romă

A absolvit Universitatea Sorbona, iar acum candidează pentru un loc în Senatul Franţei. Care este povestea unei românce de etnie romă

30 Aug 2017   •   18:33
A absolvit Universitatea Sorbona, iar acum candidează pentru un loc în Senatul Franţei. Care este povestea unei românce de etnie romă
Sursa foto: Foto: Anina Ciuciu/Facebook

Anina Ciuciu, o tânără de etnie romă originară din România, candidează pentru un loc în Senatul francez şi declară că vrea să-şi folosească experienţa în avantajul votanţilor marginalizaţi din departamentul Seine-Saint-Denis, care cuprinde una dintre cele mai precare suburbii ale Parisului.

Anina Ciuciu, în vârstă de 27 de ani, este absolventă a Universităţii Sorbona şi poate profesa dreptul. În prezent, românca se află într-un internship la organizaţia neguvernamentală Amnesty International din Londra.

Românca s-a născut pe străzile din Craiova, într-o familie de romi care, confruntându-se cu discriminarea şi cu şomajul, a decis să părăsească ţara când Anina avea şapte ani. A ajuns mai întâi într-o tabără de refugiaţi din Italia, apoi în Franţa. O profesoară din Paris a împiedicat evacuarea familiei Ciuciu şi a contribuit la educarea copiilor.

Anina a primit o ofertă de a candida pe listele pentru Senatul francez din partea Verzilor, o formaţiune ecologistă social-democrată, dar nu a fost convinsă la început.

"Nu am crezut în politică, mai ales ca un mijloc de a face schimbări. Şi am avut o experienţă iniţială deloc plăcută. Dar în discuţiile cu activiştii, am văzut entuziasmul lor la ideea acestei candidaturi. Pentru ei, reprezenta potenţialul ca eu să devin vocea lor. În plus, în cartierele clasei muncitoare şi în mahalale, am văzut speranţa pe care o primesc oamenii care suferă şi oamenii care îşi pierd interesul pentru politică", a spus tânăra.

În 2014, Anina Ciuciu a fost numită consilier onorific pentru problemele romilor în guvernul Victor Ponta, dar "am renunţat de îndată ce am înţeles că nu voi putea schimba nimic pentru oamenii care suferă".

Dacă va fi aleasă în Senatul francez, Anina Ciuciu va fi prima femeie de etnie romă care va ocupa o astfel de funcţie. Românca militează pentru accesul neîngrădit al tuturor copiilor la educaţie în Franţa, pentru combaterea discriminării şi a brutalităţii poliţiei, precum şi pentru încheierea stării de urgenţă instaurată în Franţa începând cu anul 2015 după atacurile teroriste.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
x close