Antena 3 CNN Actualitate Social România are peste 3 milioane de absolvenți cu studii superioare. O treime sunt în Bucureşti

România are peste 3 milioane de absolvenți cu studii superioare. O treime sunt în Bucureşti

România a depăşit pragul de 3 milioane de absolvenţi de facultate, arată datele recensământului INSSE de anul trecut.

România are peste 3 milioane de absolvenți cu studii superioare. O treime sunt în Bucureşti
Sursa foto: Profimedia Images
de Alexandra Dima    |    31 Ian 2023   •   17:58

Numărul absolvenților de studii superioare din România a depășit 3 milioane, iar mai mult de un milion dintre ei sunt în București. În opt dintre județele ţării, abia unul din zece locuitori a terminat o facultate, iar peste 65% din populație este inactivă economic.

Datele detaliate ale recensământului INSSE de anul trecut indică o corelație între nivelul studiilor și rata de ocupare a populației, pe județe. Astfel, în privința educației, se observă o discrepanță mare între București (plus Ilfov), Cluj și Timiș, față de județele României (circa două treimi) în care media populației cu studii superioare este sub media națională, de 16%.

Unul din trei rezidenţi ai Capitalei are studii superioare

În Capitală, unul din trei rezidenți are studii superioare, dar sunt opt județe (Vaslui, Călărași, Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Teleorman, Suceava) în care abia unul din zece locuitori a terminat o facultate.

Din punct de vedere al ratei de activitate a populației, cel mai mare grad de ocupare îl au județul Ilfov (52,2%) și municipiul București (50,8%), în timp ce, la polul opus, sunt județele Vrancea (31,6%) și Mehedinți (32,9%), în care mai puțin de o treime dintre rezidenți au de lucru.

Citeşte şi: Jumătate dintre români nu au trecut de clasa a VIII-a! Suntem ultimii din UE la studii superioare

Corelația se face uneori (nu întotdeauna) și cu gradul de îmbătrânire al populației, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentând două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%) din cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic. Pe total, România mai are o populație activă de 8,18 milioane de persoane, din care 495 de mii își caută de lucru.

Din totalul de 19,05 milioane de români, populație rezidentă, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior, arată un studiu Biziday.

×
Subiecte în articol: INSSE recensamant 2023 studii populatie
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close