Antena 3 CNN Actualitate Social Agricool. Avem lapte ieftin, dar mâncăm lactate din import

Agricool. Avem lapte ieftin, dar mâncăm lactate din import

Agricool. Avem lapte ieftin, dar mâncăm lactate din import
22 Dec 2018   •   09:10

Importurile de lactate cresc exponenţial, deşi România are cel mai ieftin lapte crud din Uniunea Europeană. Preţul mediul de vânzare al laptelui la poarta fermei a fost 1,3 lei pe litru.

Nu pentru că fermierii ar produce cel mai eficient din Europa, ci pentru că doar atât le oferă procesatorul. Cei care încercă să îşi valorifice singuri laptele se lovesc de alte probleme.

Pe raftul retailerilor locurile sunt ocupate de marile multinaţionale din industria lactatelor, aşa că micilor producători le rămân pieţele şi târgurile. 

În România, preţul mediu al laptelui la poarta fermei este de 1,3 lei pe litru. Deşi avem cel mai ieftin lapte din Uniunea Europeană, importurile de brânză şi de caş au crescut cu 27% în primele opt luni din 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Din cauza preţului mic de vânzare a laptelui la poarta fermei, mulţi crescătorii de vaci şi-au lichidat treptat efectivele. Avem cu 700.000 de animale mai puţin decât acum 10 ani.

În aceste condiţii, pentru a putea rezista pe piaţă, micii crescători de animale încearcă să îşi vândă produsele în pieţe şi în târguri pentru că nu au loc în supermarketuri.

Românii s-au obişnuit să găsească în vitrinele retailerilor lactate din import, deşi mulţi le preferă pe cele româneşti.

În România, piaţa lactatelor este estimată la circa 1 miliard de euro anual.

×
Subiecte în articol: Agricool lapte import
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close